Sök bokning

hotel-logo

Saker att göra

Saker att göra i Åbo

Finlands äldsta stad Åbo är konstens, historians och kulturens stad. Här finns massor att se och uppleva oavsett om du gillar kultur, utomhusaktiviteter eller till exempel god mat och shopping.

Kakolabacken

Det finns gott om nationallandskap i Åbo, och ett av dem är utan vidare vyn från Aura å mot Kakolabacken som tidigare beboddes av fångar. Kakolabacken är en av de sju kullarna i Åbo. Fram till 2007 fanns Åbo Centralfängelse här.

Museiverket har definierat Kakolabacken som en av de nationellt värdefulla bebyggda kulturmiljöerna i Finland. I fängelsedirektörens gamla hus finns ett café sommartid och i huvudbyggnaden på nedre våningen ligger restaurang Kakolanruusu.

Runsala

Några anledningar till Runsalas enorma popularitet är de lummiga eklundarna, trävillorna från 1800-talet, folkparken, Ruisrock, det karelska stockhuset Honkapirtti och Botaniska trädgården.

Här finns utmärkta cykelvägar och avstånden är lagom korta. Vatten, gyllene sand, släta klippor, lundar och åkrar ... alla som besöker Runsala för första gången faller pladask för den unika naturen på ön. Vintertid finns det möjlighet till uppfriskande vinterbad.

Åbo Saluhall

Åbo Saluhall håller de åboländska mattraditionerna vid liv – och bidrar hela tiden med någonting nytt i stadens matkultur. I Saluhallen hittar du såväl picknickmat som mat att köpa med dig hem, oavsett om du gillar traditionella rätter, ekologiskt, närproducerat eller kulinariska nyheter. Under shoppingturen kan du äta en god lunch eller ta dig en kopp kaffe. I Saluhallen finns Finlands minsta Alko-butik och Finlands bästa bageri har också en butik här.

Aura å

Aura å med omgivning är en mycket betydelsefull plats för Åboborna. Folk samlas vid åstranden året om. Den 3,5 kilometer långa rutten från Domkyrkan till Åbo slott ger en god inblick i Åbo historia och nutid. Broar, historia, åbåtar, idylliska restauranger, barer och caféer. Något för alla!

Föri

Föri (även kallad Förin på svenska) som trafikerar Aura å är Finlands enda stadsfärja. Med Föri åker du gratis från Turku till Åbo och tillbaka. Under den två minuter långa resan får du ta del av den vackra utsikten över ån. Föri trafikerar året runt.

Historiens vingslag

Hantverksmuseet på Klosterbacken, som klarade sig i Åbo brand, tar dig med på en resa hundratals år tillbaka i tiden. Husen har grästak och är inredda som hem och verkstäder för dåtidens hantverkare. Sommartid jobbar hantverkare i verkstäderna för att besökarna ska ha möjlighet att ta del av de traditionella hantverksyrkena. Klosterbacken har till och med ett eget postkontor och två butiker. Där kan du till exempel köpa en strut med gammaldags godis att ge i present till dem därhemma.