Historia

ÅBOS EGNA SOCIETETSHUS – "SOCIS" I FOLKMUN – ETT HOTELL MED KARAKTÄR I HJÄRTAT AV ÅBO FRÅN 1928

 

Den tjugotalsklassicistiska byggnaden och inredningen designades av de kända arkitekterna Erik Bryggman och Ilmari Ahonen. Hotellets utsida och inredning inspirerades av antiken. Det var ledande inom utrustning – En del av rummen hade till och med eget badkar! På markplan fanns butikslokaler och i flygeln på Eriksgatan fanns privata bostäder.

Seurahuone öppnades under förbudstiden, då kunderna lockades till restaurangen med underhållning.

Hotellet profilerade sig som ett förstklassigt societetshotell som krävde mängder av personal – alla typer av experter, från brödskärare till kaffekokare. Här trivdes hela stadens grädde. I slutet på 1960-talet gjorde fastighetsägaren Nordiska Föreningsbanken omfattande ombyggnations- och renoveringsarbete. Den nya designen beskrevs som prydlig och smakfull.

1971 köptes Seurahuone av Åbo Andelsbank. Hotellet satsade på imponerande temarestauranger och inspirationen hämtades från den vilda djungeln och Arabiens mystiska nätter.

I Åbo kan man än idag höra historier om den speciella stämningen i Socisbaren på markplan och personalens unika finkänslighet. Den legendariske barmästaren Veijo och hans kollegor serverade bankväsendet och deras kunder på ett smidigt och finkänsligt sätt. De kunde stamkundernas favoritdrinkar utan att varken se eller höra innehållet i affärsförhandlingar.

På 1970- och 80-talet blev nattklubbarna en viktig del av finsk restaurangkultur. Ladyhill på Seurahuone blev den främsta platsen för nattugglor i början på 80-talet. Efter Ladyhill kom berömda Club Socis där diskjockeyerna underhöll discofolket och de främsta inhemska artisterna ansvarade för programmet i början av veckan.

Mångsidigheten i societetshusets restaurangverksamhet framgår även av att den duktiga kallskänkan Tyyne och hennes hjälpredor tillagade fantastiska buffébord till bl.a. överlåtelser av båtar på det lokala skeppsvarvet medan discot pågick i rummet intill. Tyynes bravur var stora båtskulpturer i glass som tillverkades i hotellets sval. Kunderna var förtjusta när servitriserna bar in de upplysta skulpturerna i en nedsläckt festlokal. 1987 öppnades Seurahuone igen efter en totalrenovering. Antalet hotellrum fördubblades till 131.

I samband med renoveringen marknadsfördes Seurahuone som ett förstklassigt hotell med gourmetrestauranger. Den svenska skulptören Lars Liedegren stod för ändringarna i inomhusmiljön och hotellrummen inreddes i amerikansk, österländsk och italiensk stil. Samtidigt lanserades tjänstekonceptet Brilliant Service som satsade på att uppfylla kundens individuella önskemål. Kunden kunde välja ett rum med till exempel en motionscykel eller ett solarium.

Det fanns dock inte tillräcklig efterfrågan för Brilliant Service-konceptet som var före sin tid. Efter diverse experiment har hotellet hittat sin egen naturliga profil som Original Sokos-hotell och erbjuder stadens mysigaste hotellkänsla, god mat och dryck på bistrorestaurangen Sevilla & Co samt glad och omsorgsfull service i hela huset.

Be om en offert
puhelin
Ring 02-337 301
location
Eriksgatan 23 20100, Åbo
location
Eriksgatan 23
20100, Åbo
parking