Menu

Aktiviteter och sevärdheter i Åbo

Aktiviteter och sevärdheter i Åbo

Under ett och samma tak

Skönhetssalongen Hyvä Olo har förnyats – finns på 3:e våningen på Wiklund

I vår populära skönhetssalong kan du koppla av efter jobbet, få en lyxig start på din semester eller till exempel överraska en vän!

Unna dig att må bra och boka tid i förväg här.

Sokos Wiklund i Åbo

Shopping blir inte enklare än så här! Under ett och samma tak finns allt du behöver och du kan ta en energigivande paus i någon av våra restauranger.

Som hotellgäst får du 10 % rabatt.

Kakolabacken

Det finns gott om nationallandskap i Åbo, och ett av dem är utan vidare vyn från Aura å mot Kakolabacken som tidigare beboddes av fångar. Kakolabacken är en av de sju kullarna i Åbo. Fram till 2007 fanns Åbo Centralfängelse här. Museiverket har definierat Kakolabacken som en av de nationellt värdefulla bebyggda kulturmiljöerna i Finland. I fängelsedirektörens gamla hus finns ett café sommartid och i huvudbyggnaden på nedre våningen ligger restaurang Kakolanruusu. På det gamla fängelseområdet planeras både bostäder och affärslokaler.

Runsala

Några anledningar till Runsalas enorma popularitet är de lummiga eklundarna, trävillorna från 1800-talet, folkparken, Ruisrock, det karelska stockhuset Honkapirtti och Botaniska trädgården. Här finns utmärkta cykelvägar och avstånden är lagom korta. Vatten, gyllene sand, släta klippor, lundar och åkrar ... alla som besöker Runsala för första gången faller pladask för den unika naturen på ön. Vintertid finns det möjlighet till uppfriskande vinterbad.

Åbo Saluhall

Åbo Saluhall håller de åboländska mattraditionerna vid liv – och bidrar hela tiden med någonting nytt i stadens matkultur. I Saluhallen hittar du såväl picknickmat som mat att köpa med dig hem, oavsett om du gillar traditionella rätter, ekologiskt, närproducerat eller kulinariska nyheter. Under shoppingturen kan du äta en god lunch eller ta dig en kopp kaffe.  I Saluhallen finns Finlands minsta Alko-butik och Finlands bästa bageri har också en butik här.

Aura å

Aura å med omgivning är en mycket betydelsefull plats för Åboborna. Folk samlas vid åstranden året om. Den 3,5 kilometer långa rutten från Domkyrkan till Åbo slott ger en god inblick i Åbo historia och nutid. Broar, historia, åbåtar, idylliska restauranger, barer och caféer. Något för alla!

Föri

Föri (även kallad Förin på svenska) som trafikerar Aura å är Finlands enda stadsfärja. Med Föri åker du gratis från Turku till Åbo och tillbaka. Under den två minuter långa resan får du ta del av den vackra utsikten över ån. Föri trafikerar året runt.

Historiens vingslag

Hantverksmuseet på Klosterbacken, som klarade sig i Åbo brand, tar dig med på en resa hundratals år tillbaka i tiden. Husen har grästak och är inredda som hem och verkstäder för dåtidens hantverkare. Sommartid jobbar hantverkare i verkstäderna för att besökarna ska ha möjlighet att ta del av de traditionella hantverksyrkena. Klosterbacken har till och med ett eget postkontor och två butiker. Där kan du till exempel köpa en strut med gammaldags godis att ge i present till dem därhemma.

Åbo slott i ett nötskal

Har du någonsin funderat på hur slottslivet såg ut förr i världen? På Åbo slott finns en permanent utställning som belyser livet på slottet, dess vardag och fest vid olika tider ur både hovfolkets och tjänstefolkets perspektiv. Även Riddarsalen, fängelserna i runda tornet och Tomtegubbens skattkammare är intressanta.

 

 

puhelin
Ring 010 786 5000 priser 0,0835 €/samtal + 0,1209 €/min
location
Eriksgatan 11 20100, Åbo
location
Eriksgatan 11
20100, Åbo
parking