Menu

Sevärdheter i Tammerfors

Sevärdheter i Tammerfors

                  Tampere nähtävyydet

SEVÄRDHETER I TAMMERFORS

NÄSINNEULA UTSIKTSTORN

Nordens högsta utsiktstorn Näsinneula är 168 meter högt. När du tittar ut från tornets utsiktsplan eller roterande Restaurang Näsinneula ser du ut över det storslagna insjölandskapet och stadens centrum som ett hisnande panorama.

PYYNIKKI UTSIKTSTORN

På Pyynikkiåsen, världens högsta rullstensås, vid foten av Pyynikki utsiktstorn i röd granit på toppen av åsen ligger ett personligt café som är känt särskilt för sina goda munkar.

ARBETARMUSEIKVARTERET AMURI

Amuri är en forna arbetarstadsdel som bjuder på ett stycke genuin Tammerforshistoria. Hur och var levde och bodde man förr? Arbetarmuseikvarteret Amuri bjuder på intressanta fakta, öppnar dörren till historiska bostäder, vittnar om spännande människoöden och visar livets gång under nio decennier.

EMIL AALTONENS MUSEUM

På Emil Aaltonens industri- och konsthistoriska museum i Pyynikinlinna presenteras bergsrådet Emil Aaltonen (1869–1949) som privatperson och affärsman. Museet ligger i den fridfulla villastadsdelen Pyynikinharju.

KONSTMUSEET HIEKKA

Konstmuseet Hiekka grundades av guldsmeden Kustaa Hiekka och är Finlands äldsta privatägda konstmuseum.

LAURI VIITAS MUSEUM

I Pispala är landskapet, författaren och dennes ord ett.

 

 

LENINMUSEET

Leninmuseet är det museum i Finland som är mest känt världen över. I den sal där museet i dag ligger gav Lenin sitt löfte att göra Finland självständigt när hans parti kommer till makten i Ryssland. Han höll sitt löfte, i december 1917 förklarades Finland självständigt. Lenin och Stalin träffades för första gången i denna sal år 1905 vid de ryska revolutionärernas möte.

MEDIEMUSEET RUPRIIKKI

Taita etusivu uusiksi, lue Kalevala iPadilla tai koodaa kuusnelosella.

MUSEICENTRET VAPRIIKKI

Vapriikki är ett mångsidigt museicenter vid Tammerkoskis strand i centrum av Tammerfors.

MUMINDALEN

Stig in i Tove Janssons och Muminböckernas värld.

POLISMUSEET

Det nationella Polismuseet ligger i Tammerfors största stadsdel Hervanta. Museet är öppet och avgiftsfritt för alla. Museet är det enda i sitt slag i Finland.

SARA HILDÉNS KONSTMUSEUM

Sara Hildéns Konstmuseum upprätthålls av Tammerfors stad. På museet finns en permanent samling av finländsk och utländsk modern konst som ägs av stiftelsen Sara Hildénin säätiö.

FINLANDS ISHOCKEYMUSEUM

Finlands Ishockeymuseum är ett av sex museer i världen som presenterar ishockeyns historia.

TALLIPIHA

Stallbacken Tallipiha är en del av Tammerfors historia. Finlaysons fabrikspatron Wilhelm von Nottbeck lät bygga en vacker stallbacke för sina hästar och deras skötare på 1800-talet.

TAMMERFORS STENMUSEUM

På Stenmuseet får du se ädel- och smyckestenar, både slipade och råstenar, samt koraller, meteoriter och fossiler.

TAMMERFORS NATURVETENSKAPLIGA MUSEUM

Tammerfors naturvetenskapliga museum erbjuder aktuell information om naturfenomen i Birkaland och naturens mångfald och ger dig svar på frågor om naturen.

TAMMERFORS KONSTMUSEUM

På Tammerfors konstmuseum presenteras konsthistoriska teman och fenomen inom den moderna konsten när det gäller både finländsk och internationell bildkonst. Konstmuseet är känt särskilt för sin aktiva utställningsverksamhet, evenemanget Årets unga konstnär och sin breda publikationsverksamhet. I museets samlingar finns cirka 14 000 verk.

ARBETARMUSEET WERSTAS

Arbetarmuseet Werstas är beläget på Finlaysons historiska fabriksområde. Museet har alltid fritt inträde.

SPIONMUSEET

På Spionmuseet får du lära dig mer om spionernas arbetsmetoder under olika tider i historien. Samtidigt möter du toppagenter från alla världens hörn. Vissa maskiner får du testa själv och till exempel göra ett Agenttest.

VAPRIIKKI

Vapriikki är ett mångsidigt museicenter vid Tammerkoskis strand och det erbjuder spännande upplevelser för hela familjen.