Menu

Historia

Hotell Viru som öppnades på senvåren 1972 och gick redan då i historian som Estlands första skyskrapan och det mest prestigefyllda hotellet i detta område. Under åren har Viru blivit ett av Tallinns och Estlands mest kända visitkort för både gäster som kommer från Öst och Väst.

Hotellet etablerades med en sovjetisk turismagenda som grund, för att även den kommunistiska storstaten skulle kunna ta del av miljontals turismpengar som cirkulerade i världen. Agentyren Inturist som sysslade med att erbjuda tjänster till utomlandsturister i Sovjetunionen började planera bygget av minst ett storhotell i Tallinn. I början av 70-talet kom det ju allt fler utomlandsturister till Tallinn och hotellet Tallinn som hade blivit färdigt år 1963 kunde inte tillfredsställa de växande kraven. Dessutom hade man ju år 1965 även öppnat färjetrafik mellan Helsingfors och Tallinn.

I institutet Eesti Projekt utarbetades det för tiden oerhörda höghotellets projekt under ledning av arkitekterna Henno Sepmann och Väino Tamme. Den finska byggfirman Repo Oy godkände villkoren för bygg av hotellet och började förverkliga projektet i april 1969.

Det färdiga hotellet Viru överlämnades till den sovjetiska sidan i april 1972 och öppnades den 5 maj 1972. Innehavaren av hotellet Viru blev Inturist, Regeringen för Sovjetunionens utomlandsturism och Regeringen för Estlands utomlandsturism. Färdigbyggandet av Viru var en sensation i både Tallinns och Sovjetunionens bygghistoria – det stora hotellet blev färdigbyggt i "endast" 36 månader. Inturist spenderade ca 40 miljoner finska Mark för att bygga hotellet. Senare byggde man hotellen Jalta, Võborskaja med mera med Hotellet Viru som exempel. På så sätt blev hotellet Viru en legend i sin tid för den västerländska världen i Estland.

Vändpunkten i hotellets utveckling var när Estland återfick sin självständighet. Den 27 april 1994 köptes hotellet av AS Harmaron för 145 miljoner kronor. I april 1994 privatiserades hotellet och den finska firman SRV Viitoset blev hotellets nya ägare, firman som senare utvecklades till den nuvarande ägaren AS Uus Viru, som tillhör Pontos Oy koncern.  Bredvid hotellet byggdes också Tallinns populäraste köpcentrum Viru och under byggnaden byggdes Tallinns centrala buss-station. I samband med bygget av Viru köpcentrum fick även hotellet 93 nya rum. Hotellets administratör är idag Finlands största hotellkedja Sokos Hotels, som har ett långvarigt hyresavtal. Sokos Hotels tillhör en av Finlands största handelskoncerner S-Grupp.

År 2002 fick Sokos Hotel Viru det internationella ekologiska märket Gröna Nyckeln (Green Key) som första hotell i Estland. År 2005 valdes Sokos Hotel Viru till Estlands mest framgångsrika hotell.


Historiska gäster i Viru:
Filmskådespelerska och tvåfaldig Oscarsvinnare Elizabeth Taylor
Den persiska shahens Mohammad Reza Pahlavis entourage
Astronaut Neil Armstrong
Rymdpilot Valentina Teresjkova
Sångerskor Alla Pugatjova, Jennifer Rush, Nana Mouscouri
Tungviktsboxare och världsmästare Lennox Lewis

puhelin
location
Viru Väljak 4 EE-10111, Tallinn
location
Viru Väljak 4
EE-10111, Tallinn
parking