Menu

Sevärdheterna i Tallinn

Sevärdheterna i Tallinn

                  De populäraste sevärdheterna i Tallinn

De populäraste sevärdheterna i Tallinn

Balti Jaam-marknaden
En livlig marknad bakom centralstationen där det säljs nästan vad som helst.

Barnens museum
Om du har barn, eller själv har barnasinnet i behåll, ska du inte missa ett besök på Barnens museum.

Birgittinklostrets ruiner
Alldeles på andra sidan av floden Pirita, tronar de majestätiska ruinerna av Birgittinklostret. Klostret var när det grundades år 1407 det största i Livland. Klostret lydde under den svenska klosterordern och var i funktion fram till år 1577 ...

Danske kungens trädgård
På sluttningarna av Domberget mellan stadsmuren och Nedre staden ligger ett öppet, trädgårdsliknande område som råkar vara den legendariska födelseplatsen för den danska flaggan.Stället kallas den Danske kungens trädgård, eftersom det förmodligen ...

 Dominikanerklostrets Claustrum
Dominikanerklostrets fascinerande innersta avdelning bestod en gång i tiden av tre flyglar som tillsammans kallades klausur, varav idag återstår den östra flygeln. Den består av munkarnas sovsal, bibliotek, matsal, priors bostad och en del andra ...

 Epping-tornet
En möjlighet att klä ut sig i en medeltida rustning är en av attraktionerna i Epping-tornet.

Estniska designhuset
Här håller designerstudios, olika designföretag och Estlands designerförening till. 

Glehnparken
Glehnparken är ett populärt promenadområde bland befolkningen i Nõmme och är även ett ställe där man kan titta på stjärnorna eller åka skidor på vintern. I närheten ligger Nõmme äventyrspark. Under vintern finns här många upplysta skidspår.

Glehns kyrkogård
År 1896 anlade Nikolaj von Glehn en kyrkogård sedan hans hustru Carolina Henriette Marie von Glehn hade gått bort.

Glehnslottet
Det romantiska Glehnslottet med sina torn och bröstvärn, som byggdes av greve Nikolaj von Glehn år 1886 och omges av en stor park, erbjuder en perfekt tillflykt från jäktet i centrum.

Harku skogsled
På den här 8 km långa skogsleden i utkanten av Tallinn är tonvikten lagd vid dynerna i Harku och olika skogs- och myrtyper.

Hellemann-tornet och Stadsmuren
Besökare kan inte bara se tornet, utan också vandra längs en 200 meter lång sträcka av stadsmuren, där de kan se fantastiska vyer över den medeltida staden. 

Hiiu- Rahu kyrkogård
Den grundades 1919 och är den sista viloplatsen för en hel del framstående historiska och kulturella personligheter, liksom de som kämpade för Estlands självständighet.

Japansk trädgård på Kadriorgparken
År 2011 fick Kadriorgparken ett helt underbart tillskott i form av den japanska trädgården. Trädgården ritades av en välkänd landskapsdesigner från Japan, Masao Sone. Nordöstra hörnet av Kadriorgparken med sitt naturliga landskap med höga träd ...


 Jungfru Marias katedral och torn
Den glänsande medeltida kyrka som står mitt på Domberget kallas av lokalbefolkningen Toomkirik (Domkyrkan), och den är den främsta lutheranska kyrkan i Estland. 

Jungfrutornet
Jungfrutornet nämndes för första gången under den danska tiden på 1300-talet i samband med grundandet av försvarsmuren. Försvarstornet skadades under Livländska kriget och användes under de senare hundratals åren som bostad och kafé. Under en tid var tornet stängt och öppnades åter som museum och kafé år 2013.

Kadriorgparken
En av de mest populära platserna i parken är den symmetriska Svansjön och dess omgivningar. Ursprungligen omfattade parken en högtidlig och formell italiensk-fransk trädgård på andra sidan av Svansjön. Det som kantar promenadvägen från Svansjön ...

 Kalamajaparken
Höga gamla träd, gångstigar, lekplatser för barn och ett klocktorn som är skyddat som kulturarv.

Kalaturg (Fiskmarknaden)
Den är öppen varje lördag och är specialiserad på estniska fiskprodukter.

Kalju baptistkyrka
Den enda kyrkan i stadsdelen Kalamaja är också den första andaktsplatsen för baptisterna i Tallinn. 

Katariina Käik (S:ta Katarinapassagen)
S:ta Katarinapassagen är ett smalt fotgängarstråk som sammanbinder gatorna Vene och Müürivahe bakom det som en gång var S:ta Katarinakyrkan. 

Kulturkilometern
Gångvägen anlades år 2011 för den europeiska kulturhuvudstaden Tallinn. Den är planlagd för att möjliggöra tillgänglighet från stadskärnan till ett antal kulturella belägenheter i området Kalamaja.

Luscher & Matiesen Museum, den estniska dryckeskulturen
Luscher & Matiesens destilleri ligger invid en av utsiktsplattformerna på Domberget. Landets ledande vintillverkare under 1930-talet som nu har gjort ett nytt genombrott.

Nõmme Museum
Museet, som är inrymt i Nõmme järnvägsstation, berättar områdets historia och ger med fotografier och en rad hushållsföremål en fin inblick i hur småstadslivet kunde te sig under 1900-talets fyra första decennier.

Nõmme simhall
Den här simhallen som ligger i den vackra, gröna förstaden Nõmme, erbjuder en 25 meters bassäng med 6 banor, en mindre bassäng, bubbelbad, ett flertal bastur och ett fitnessområde.

Nõmme Sportcenter
Nõmme Sportcenter är en multifunktionell rekreations- och fritidsanläggning, som ligger i ett skogsbeklätt område på ca 10 minuters köravstånd från centrum.

Nõmme torg
Ett livfullt, färgrikt torg i utkanten av Tallinn, som är inriktat på lokala, organiska produkter.

Nõmme äventyrspark
För att fira en hurtig utomhusdag kan man njuta av äventyrsparken i den här lummiga parken, fira sig ner i rep, klättra och vandra igenom ett skogssagoland.

 Olaigillets hus
Olaigillet samlade yrkesmän från de ”enklare” yrkeskategorierna, där de flesta var infödda ester; plåtslagare, slaktare, snickare, skeppsmakare, urmakare och gravgrävare. I slutet av 1600-talet gick gillit samman med Knutsgillet. Olaigillet ...

 Piritas äventyrspark
En blanding av höga furor och en sandig strand på bara 15 minuters avstånd från innerstaden, gör den här äventyrsparken med sex olika banor perfekt för äventyrslystna besökare.

Pääsküla myr
De naturvandringsleder som börjar i änden av Hiiu-gatan bjuder på flora och fauna på myren, ett utsiktstorn och tallösa tjärnar och strömmar.

Rådhusapoteket
Marsipan var en av apotekets mest populära produkter, som den lokala legenden påstår att faktiskt upptäcktes som ett läkemedel här på 1400-talet.

Rådhuset
Rådhuset var i många sekler den politiska medelpunkten i Tallinn och är ett av de finaste exemplen på gotisk arkitektur i den här delen av Europa.

Rådhustorget
Det pittoreska Rådhustorget har varit den obestridliga mittpunkten i Gamla stan under de senaste åtta seklerna.

Rahu-kyrkan i Nõmme
Det här var ursprungligen en fabriksbyggnad som uppfördes av godsägaren Nikolai von Glehn år 1901 och byggdes om till kyrka av arkitekt Friedrich Wendach.

Sångarfältet i Tallinn
Den här vidsträckta festplatsen i Kadriorg intar en särskild plats i esternas hjärtan, eftersom det här hålls sång- och dansfester vart 5:e år. 

Seaplane Harbour (Sjöflyghamnen)
Det största sjöcentret och martima museet i regionen i arkitektoniskt unika hangarer för sjöflygplan kan skryta med en äkta ubåt och en replik av ett sjöflygplan i full skala.

Sjöfästningen-fängelset Patarei
Sjöfästningen Patarei (Batteriet) är ett unikt arkitektoniskt monument, som i många år gjorde tjänst som fängelse.

Slottet på Domberget
Slottet på Domberget som reser sig på en kalkstensklippa och höjer sig över resten av staden har alltid varit säte för makten i Estland.

 Stadsmuren runt Tallinn
De delar av stadens befästa, tre meter tjocka stenmurar, som har överlevt trots eller kanske på grund av deras militära funktion, ger staden dess sagolika charm.  

Stora Strandporten and Tjocka Margareta
Stora Strandporten (Suur Rannavärav), and Tjocka Margareta (Paks Margareeta) byggdes för att försvara hamnen och stadens sjösida, men också för att imponera på sjöväga besökare

Svartbrödernas hus
Svartbrödernas hus är nästan den enda bevarade renässansbyggnaden i Tallinn. Sällskapet Svartbröderna uppstod år 1399. Sällskapet samlade de unga, ogifta handelsmän innan de hade möjlighet att bli medlemmar av Stora Gillet, men också utländska ...

Tallinns botaniska trädgård
Den botaniska trädgården nära stadsdelen Pirita är det bästa stället i Tallinn att ta en paus och dofta på blommor.

 Tallinns medeltida bostadshus
Nästan två tredjedelar av Tallinns medeltida bostadshus är bevarade, i mer eller mindre ursprungligt skick. De bäst bevarade exemplen är huset Matkamaja (Raekoja plats 18), Tallinns stadsteater (Linnateatri) (Lai 23), och byggnaderna på ...

Tallinns TV-torn
Det är ingen överdrift att säga att det renoverade televisionstornet från 1980-talet kommer att ta dig upp i himlen, rakt under molnen.

Tallinn zoo
Djurparken är mest berömd för sitt urval av getter och får, men den har också husdjur som barnen kan kela med i en minidjurpark.

Viruporten
Viruporten uppfördes under 1300-talet, men numera återstår endast några av tornen Viruporten ligger i stadsmurens östra del. Portens huvudtorn uppfördes ursprungligen mellan åren 1345 och 1355. Idag är Viru