Menu

Sokos Hotels 40 år

Sokos Hotels 40 år

SOKOS HOTELS 40 ÅR

Sokos Hotels-kedjan grundas 1974 då SOK:s 1–5-stjärniga hotell och motell från Kemijärvi till Helsingfors omorganiseras till en kedja. Med kedjebildning vill man effektivisera marknadsföringen genom att skapa en bild av ett enhetligt och brett nätverk av högklassiga hotell.

I Sokos Hotels-kedjan införlivas bl.a. Grand Hotel Tammer och Hotel Hamburger Börs, som hör till de äldsta verksamma hotellen i Finland, samt Helsinki, Torni och Vaakuna.

Många hotellrum saknar fortfarande egen toalett och dusch. På 1970-talet är det inne med heltäckningsmattor och färgskalan i rummen går sannolikt i brunt, orange eller gult. I och med kedjans etablering börjar handelslagen investera stort i att renovera de egna hotellen, och många bygger egna badrum i hotellrummen. Det blir vanligt att hotellens bastulokaler och konferensrum bokas för möten, och nattklubbarna med sina internationella artister och evenemang är i ropet just nu.

Vid den här tiden jobbar det bl.a. chefsportierer, växelreceptionister, piccolor, baderskor, hjälpvärdinnor, diskare, linneförrådsskötare, hovmästare, kontorister och fastighetsskötare på Sokos Hotels.

Oljekrisen, som börjar 1973, har negativa effekter på hotellbranschen och därför är t.ex. belysningen i hotellrummen släckt nattetid och man värmer inte upp vattnet i poolerna. Däremot påverkas turistbranschen positivt av Europeiska säkerhetskonferensen som hålls i Helsingfors 1975.

Under högkonjunkturen på 1980-talet blir det trendigt att konsumera. "Yuppierna" och den övre medelklassen lever flott och det läggs även mycket pengar på hotell- och restaurangbranschen. Golf och utförsåkning är populära fritidsintressen.

Den största förändringen för Sokos Hotels på 1980-talet är att restaurangerna bildar restaurangkedjor.
Traditionellt hade hotellrestaurangerna inte varit några riktiga höjdare, utan ställen där hotellgästerna åt när de inte visste om några bättre alternativ. Nu vill man skapa trevliga restauranger där även lokalbefolkningen trivs. Idén om en rustik fransk restaurang föds, och den får passande nog namnet Fransmanni. Kedjans första Fransmanni öppnar i Raumo 1989. Rosso-restaurangerna, som hade grundats 1978, hade visat att kedjeverksamheten passade S-gruppen, och Fransmanni är ytterligare en bekräftelse på detta.

Blyertspennor och bokningshäften ersätts efter hand med datorer. Till 1980-talets specialiteter hör vattensäng och bubbelpool samt motionscykel och ansiktssolarium som man får låna till rummet. Gäster med allergier erbjuds luftrenare. Minibarerna kommer till hotellen 1987.

År 1990 går Finland in i en djup recession, vilket leder till att antalet affärsresenärer och mötesgäster minskar radikalt. Recessionen påverkar hotellverksamheten i många år framåt. Det finns inga pengar för investeringar och man tvingas minska på personalen. Bombningen av World Trade Center i New York 1993 gör det inte heller lättare för hotellbranschen.

Sokos Hotels försöker hitta nya sätt att locka fritidsresenärer till hotellen för att fylla de rum som gapar tomma efter de uteblivna affärsresenärerna. Kedjan lanserar de nya servicepaketen Avec, Fun, Kids och Lähde och satsar på marknadsföring utomlands. Hockeystjärnan Teemu Selänne blir ansikte för marknadsföringen i Finland. Det hårda arbetet bär frukt och Sokos Hotels klarar sig rätt bra genom recessionen.

På 1990-talet börjar man tänka på miljön på hotellen. Hotellen får avfallspressar och i badrummen ersätts minischampoflaskorna med väggdispensrar. Vid städning används miljövänligare rengöringsmedel, smör och marmelad serveras inte längre i engångsförpackningar vid frukosten och på hotellrummen finns det skräpkorgar med olika fack så att gästerna kan sortera sitt avfall.

För Sokos Hotels innebär det nya årtusendet att verksamheten blir mer internationell och att nätverket breddas. Sokos Hotels får tre nya, högklassiga hotell i Sankt Petersburg, och Hotel Viru i Tallinn införlivas i kedjan. Hittills har Sokos Hotels satsat på centrala lägen i stadskärnorna, men nu börjar man även fokusera på andra områden. Sokos Hotels öppnar hotell på fritidsresmål som Levi, Koli och Vuokatti. Sokos Hotels-nätverket kompletteras av sex Holiday Club-hotell som Sokotel Oy köper.

Nattklubbarna ersätts så sakteliga med gym och konferenslokaler och stamkunderna föredrar gymbiljetter framför drinkbiljetter.

Under 2012–2013 genomgår Sokos Hotels den största varumärkesförnyelsen i sin historia. Gästerna vill ha individuella upplevelser, och hotellkonceptet som erbjuder samma slags service i varje stad har nått sin vägs ände. Förnyelsen innebär att Sokos Hotels delar in sina över 50 hotell i tre olika hotelltyper för att vara individuella för många; de energigivande Break-hotellen, de individuella Solo-hotellen och de hjärtligt finländska Original-hotellen.

År 2014 har Sokos Hotels-kedjan över 50 högklassiga hotell i Finland, Estland och Ryssland. Dagens teknik medger mångsidiga hotelltjänster och sociala medier är en utmärkt marknadsföringskanal. Trendigt just nu är individuell service och upplevelseturism.

Sokos Hotels blickar alltid framåt. Matprodukterna och restaurangernas affärsidéer utvecklas, man satsar på hållbar ansvarsfullhet, lyssnar allt mer på gästernas önskemål och öppnar nya hotell. Det senaste i ordningen är Solo Sokos Hotel Torni Tampere i Tammerfors, där man har renoverat gamla lokstallar och byggt ett modernt hotelltorn för hotellets bruk. Torni Tampere är Finlands högsta bostadshus.Sokos Hotels – händelser 1974–2014

        
1970    Restaurangen Helsinki Club öppnar på Hotel Helsinki. Den är stadens mest populära kvällsrestaurang i flera årtionden. På Club ordnas även traditionella danser under början av 70-talet.

1974    Sokos Hotels-kedjan grundas.

1974     Sokos Hotel Tapiola Garden öppnar i Esbo i den värdefulla kulturmiljön i Hagalund.

1972    Hotel Viru öppnar – 30 år senare införlivas det i Sokos Hotels-kedjan.
Hotel Viru skrev sitt namn i historieböckerna som den första skyskrapan i Estland och det finaste hotellet i närområdet.

1980-t.    Sokos Hotel Vaakuna i Helsingfors är det första hotellet i Finland med att erbjuda Business Class-service som ett högklassigare alternativ för kräsna affärsresenärer. Idén kommer från flygbolagen.

1980    Republikens president Urho Kekkonen inviger Hotel Presidentti som öppnar i Helsingfors inför OS i Moskva.

1981    Sokos Hotels delar in sina hotell i tre kategorier. Marknadsföringsbolaget Oy Sokotel Ab grundas.

1983     Det serveras räkor på Sokos Hotel Vaakunas tak i Helsingfors och Sky Bar med Caron Barnes som värdinna blir den populäraste nattklubben i Helsingfors.

1988    Sokos Hotel Seurahuone i Åbo öppnar efter en totalrenovering. Vid renoveringen får hotellet bl.a. våningar med olika inredningsstilar.

1986    Sokos Hotel Ilves öppnar. Hotellet har 336 rum, cirka 6 000 lampor står för belysningen i lokalerna, nattklubben har en fontän och hotellets väggar pryds av verk av välkända finländska konstnärer. Och helt enligt den rådande trenden ute i världen saknar hotellet en 13:e våning.
Det nya hotellet är också otursdrabbat, på dagen för invigningen går elbranschen i strejk, en strejk som kom att vara i 3 månader.

1989    Mittemot historiska Tavastehus slott reser sig ett något modernare slott, Sokos Hotel Vaakuna. Dagstidningen Hämeen Sanomat skriver att "det är exceptionellt att en våning reserveras enbart för gäster med allergier."

1989    Grand Hotel i Kuopio säljs till handelslaget Kuopion osuuskauppa. Grand Hotel och Hotel Puijonsarvi på andra sidan gatan slås ihop genom en underjordisk tunnel.

1987     Sokos Hotel Vaakuna i Kouvola öppnar. Den rosa hotellbyggnaden väcker förtjusning – och till en början kanske också förundran – bland stadsborna.

1991    Den sovjetiska säkerhetstjänsten KGB:s agenter lämnar Hotel Viru på våren.     På den 23:e våningen hittar man ett rum som KGB använt för avlyssning, och detta KGB-kontor är en av Estlands populäraste sevärdheter i dag.  

1991     Den första självständighetsfesten hålls på Hotel Ilves. Denna fina tradition lever kvar än i dag.

1992     Sokos Hotel Vaakuna öppnar i Rovaniemi med centralt läge i den moderna stadskärnan, men ändå bara ett stenkast bort från den exotiska lappländska naturen.

1995    Vaakuna Mikkeli öppnar under namnet Sokos Hotels i S:t Michel.

1997    Tisdagen den 22 oktober checkar dansken Steen Christensen in på Sokos Hotel Vaakuna i Tavastehus efter att ha genomfört ett rån i receptionen på Hotel Palace i Helsingfors och mördat två poliser under flykten. Christensen grips utanför hotellet på lördag kväll.

1999     Hotel Caribia, Finlands första temaspa, öppnar. Caribia ansluts till Sokos Hotels-kedjan 2006.

1994    S-gruppens ägarkunder börjar få Bonus på Sokos Hotels.

2000-t.    Hotellkedjan får Revenue Managers som bestämmer till vem och till vilket pris rummen säljs.

2003     Hotellen Tahkovuori och Koli ansluts till Sokos Hotels-kedjan.

1.9.2006     Sokos Hotel Ilves blir det första helt rökfria hotellet i Finland.

2007    Sokos Hotel Vuokatti med sitt natursköna läge ansluts till kedjan.
2008    Sokos Hotel Aleksanteri, som fått sitt namn av intilliggande Alexandersteatern, öppnar i Helsingfors.
2008    Splitternya Sokos Hotel Flamingo öppnar i Vanda i anslutning till nöjescentret Flamingo.

2009    Sokos Hotel Tammer totalrenoveras. Den värdefulla fastigheten återfår sin forna glans.

2011    Sokotel Oy säljer tillbaka Holiday Club-spaen till Holiday Club Resorts. En del av de tidigare Holiday Club-spaen blir kvar i kedjan under namnet Sokos Hotels.

2012     Original Sokos Hotel Seurahuone Savonlinna öppnar i Nyslott.
2013     Solo Sokos Hotel Estoria öppnar i Tallinn.

2014     Solo Sokos Hotel Torni Tampere, kedjan senaste tillskott, öppnar i Tammerfors i oktober.
 

Rum och personer


Ta bort Rum

Rum

Vuxna

Barn (3-15 år)

Barn 3–15 år sover i extrasäng

Barn (0-2 år)


1
2
3
4
5
6
7
8
+ Lägg till barn (0–2 år)

+ Lägg till rum
Logga in och boka
Du får tillgång till ägarkundens förmåner genom att logga in med S-användarkonto på vår webbplats.
Logi sissescard.dialog.text=Så här kan du boka rum som S-Card-kund samt granska och uppdatera dina egna uppgifter.
This way, you will be able to book rooms as an S-Card customer, as well as review and update you information.