Paola Suhonen på midsommar rummet
Paola Suhonen på midsommar rummet
28.04.2016

Original Sokos Hotel Presidentti förnyas – med design av Paola Suhonen

Ett ikoniskt hotell i centrum av Helsingfors förflyttar sig till en ny tid och blir ett hotell med egna berättelser, som visar finska fenomen. Förnyelsekonceptet har planerats av Paola Suhonen och Ivana Helsinki. För inredningsplaneringen står Designbyrå Koko 3 Ab. Hotellet förnyas i etapper och renoveringen blir klar under år 2018.

I Paola Suhonens visioner är nya Presidentti en påhittig tolkning av ett modernt, kontrastrikt Finland, de ljusa sommarnätternas samt tjälens och isens land. Suhonens inredningskoncept leker med nordiska stämningar. Skandinavisk smak och den arktiska dimensionen får blandas rejält med det finländska.

"Vi har inte haft stämningsfulla hotell med egna berättelser som blandar det finländska med exotik. Världen är full av design- och boutiquehotell. På många hotell syns finsk design som en del av inredningsplaneringen. Vi ville skapa en helhet där hotellet fylls av den finska kulturens stämning och berättelse", säger Paola Suhonen.

Hotellets rumsvåningar får fem olika temavärldar. Vinterstormen, tystnaden, sagoskogen, sisun och midsommaren lyft fram på olika oväntade sätt.

"Jag designade ett stort stämningssortiment för Presidentti. Hotellet bör vara lika intressant för alla från businessresenären som sett allt till turisten på besök i Finland samt finländska fritidsresenärer", upplyser Suhonen om utgångspunkterna för designen. "Genom olika stämningar kan varje besök ge en annorlunda upplevelse."

Den rådande inredningstrenden kring hantverk och äkthet kommer att synas starkt i Presidenttis nya look. I hotellrummen finns inredningsföremål som designats med ensamrätt för Original Sokos Hotel Presidentti, såsom handtuftade ryor och tapeter som varierar temana. Unik design kommer att hämtas även till de allmänna utrymmena, såsom hotellets lobby.

"Ett modernt hotell bör erbjuda sina gäster starka upplevelser och äventyr såväl via service som fysiska ramar. Vårt mål är att skapa ett hotell som lämnar starka minnesspår och som till och med kan bli ett resmål i sig", säger Original Sokos Hotel Presidenttis hotelldirektör Hannele Laurila. "Med Paola Suhonens kreativa insats och KOKO3:s järnhårda yrkeskompetens inom inredningsdesign anser vi att vi kan nå vårt mål".

Hotellets nya entrévåning, som öppnas på senhösten 2016, leder gästerna till berättelsernas värld. Lobbyn är en lekfull kombination av timmer och koppar. I mitten finns en catwalk som leder till konferensvåningen. Hotellet förnyas med respekt för dess historia. I konferensvåningen imponerar Finlands presidenter, med Urho Kekkonen som öppnade huset i spetsen.

Under hotellets ca 2,5 år långa totalrenovering förnyas utöver alla 494 hotellrum även husets våningskorridorer, lobby- och mötesutrymmen samt dess auditorium och matrestaurang. Renoveringsarbetet framskrider i etapper och hotellet fungerar normalt under arbetet.

Hotellet renoveras i fyra olika etapper. Hotellet fungerar normalt under arbetet. Vi meddelar i god tid om specifika utrymmen tas ur bruk tillfälligt. Högljudda arbeten görs vardagar mellan kl. 10–17, så att de stör våra gäster så lite som möjligt. Renoveringsarbete får inte utföras alls på kvällar eller helger. Byggplatser omgärdas, så att gäster som befinner sig i huset ska ha en så smidig vistelse som möjligt.        

 

Mer information:

Hannele Laurila, hotel manager, Original Sokos Hotel Presidentti, tel. +358 50 359 4449
Heli Engblom, business director, Sokotel Oy, tel. +358 50 388 3111
Pirjo Suhonen, Ivana Helsinki, tel. +358 50 347 6131