Jubileumsåret på Viru hotell
17.04.2017

Jubileumsåret på Viru hotell

Detta är emellertid inte allt, även idag lyser Original Sokos Hotel Viru upp himlen till alla turisters beskådan. Den brittiska tidningen The Telegraph har valt ut Viru hotell som ett av de fem bästa hotellen i Estland. Inför jubileumsåret har man renoverat hotellrummen. Hotellgästerna kommer dessutom att få smakfyllda jubileumsprodukter. Viru 45 firar detta jubileum i samband med Republiken Finlands 100-årsdag och detta stora födelsedagsfirande kommer att pågå hela året ut!

 

JANUARI

Viru XLV – jubileumsbryggeriet

Inför Viru hotells jubileumsår invigdes det så kallade Viru XLV-bryggeriet, där man under en natt i fullmånens sken, satte manuellt igång den citrusaktiga alen. Detta öl som innehåller all världens smaker, påminner just om Viru hotell – en mötesplats för olika kulturer. Ölets speciella smak kommer från den amerikanska humlesorten citra, där estniskt vatten, belgisk kornmalt och brittisk jäst har blandats samman. Viru XLV-bryggeriet har en begränsad mängd att erbjuda och finns endast att tillgå på Viru hotell under jubileumsåret!

Titta på videon: https://www.youtube.com/watch?v=dACgAPN70Lo

FEBRUARI
Premiär för "Sangarid"
Under Viru hotells 45-årsjubileum visas äventyrskomedin "Sangarid" (Hjältarna) i den stora filmsalen. Hotellet hade äran att vara filmens uppsättningsplats och blev därmed en historisk milstolpe. Taska films och regissören Jaak Kilmis nya film, för tittarna tillbaka till 80-talet, både bakom järnridån och den eftertraktade västsidan. Filmen börjar och slutar på det legendariska hotellet Viru. Den 15 februari på kvällen, stod vi som värdar för premiären och hotellet fylldes med skådespelare, journalister och andra spänningssökare in på sena natten. Redan efter andra veckoslutet hade 44 814 personer hunnit se filmen "Sangarid", som ledde till att filmen rankades till en tredje plats på estniska filmtoppen genom tiderna. Vi rekommenderar varmt denna filmupplevelse som ett jubileumsinslag!

Titta på videon: https://www.youtube.com/watch?v=QIEtb2cK5fc&t=4s

MARS
På fika tillsammans med Sofi Oksanen, Valentina Tereshkova och Elizabeth Taylor!
Inför jubileumsåret hyllar restaurang Mereneitsis (Sjöjungfruns) köksmästare Margus Tammpere de mest uppmärksammade kvinnliga gästerna som besökt hotellet – Sofi Oksanen, Valentina Tereshkova och Elizabeth Taylor – genom att sälja jubileumsgodis, som är speciellt tillägnat dessa damer.
Kom och ta en kopp kaffe med kändisarna. Här finns även hembakade tartletter med bär och citronsmak, som du kan njuta av i hotellets lobbybar eller köpa med dig hem.

Titta på videon: https://www.youtube.com/watch?v=4vsZCGRLbQ8

Fotoutställning över hotellets personal

Hotellvärlden i sin mångfald och färgvariation är som en reflektion av den stora världen. 

I detta världsaltare finns människorna och under ytan finns något mycket mer än bara kontor och uniformer. Fotografen Triin Raa har försökt rama in vår personal, deras hobbys och favoritsysselsättningar. Fotoutställningen på andra våningen på hotellet Viru är öppen fram till slutet av året. 

Vårt team på 250 medlemmar känner väl till de platser, där du kan spendera tiden på något riktigt kul och även matnyttigt. De delar gärna med sig av sina favoritställen och fritidsaktiviteter till hotellgästerna. Fråga gärna och kolla in några av de ställen som lokalbefolkningen rekommenderar i Tallinn – Carpe Diem, Carpe Tallinn!

17/3 Viru 45 jubileumsserie Amigos: Gruppen Regatt

APRIL

19/4 Invigningen av fotoutställningen "Sangarid"
Fotona tar tittaren med in i 80-talets äventyr, tillsammans med hjältarna Märt Pius, Karl-Andreas Kalmet och Christina Porkanen, i Sovjetunionens värld och den fria kontroversiella västvärlden. Utställningen visar bland annat vad som hände bakom kulisserna i den inhemska framgångsrika komedin "Sangarid". Utställningen öppnas på Viru hotells konferenscenter på andra våningen och stänger inte förrän i slutet av jubileumsåret.

 

27/4 Viru 45 jubileumsserie Amigos: Henry Laks och gruppen "Seitsmes Meel" (Sjunde sinnet)

MAJ

Dokumentären "Viru. Vabaduse saatkond" (Viru. Frihetsambassaden) i ETV, 1 maj
Viru är inte bara en byggnad – det är även ett monument och en ikon. Filmen ser på fenomenet Viru hotell i samband med vikten av politiska och uppmärksammade händelser. Ordet ges till Sofi Oksanen, Maimu Berg, Eva Lille, Kuno Plaan samt andra kända profiler. De många aspekter som finns relaterade till Virus historia diskuteras ingående, bland annat om politik, prostitution, KGB, företagande och naturligtvis om varietéerna. Intervjuerna har gjorts med verkliga människor i livet – där spännande, tragiska, roliga och absurda tillbakablickar skildras i vår gemensamma historia. Dokumentärfilmsförfattaren är Margit Kilumets, Riina Sildos är producent och Margit Kilumets och Andres Lepasar är regissörer.

5 maj – Viru hotells 45:e jubileumsdag
5 maj är jubileumsårets höjdpunkt. För exakt 45 år sedan öppnades hotellet officiellt och direktör Albert Šokman klippte högtidligt bandet. Det fanns 516 nya hotellrum till förfogande för stadens besökare. Efter 45 år finns det all anledningen att fira detta med råge. Idag inkvarterar hotellet Viru tillsammans med systerhotellet Estoria nästan en kvarts miljon gäster på ett år!

Kl. 15.00 Rundturer på hotellet för stadsbor och gäster
På jubileumsdagen välkomnas såväl hotellgäster som våra egna stadsbor till vårt hotell. På denna speciella dag presenteras denna historiska byggnad av personer som har en särskild anknytning till hotellet – Sakari Nupponen, författare till boken "Viru hotell ja tema aeg" [Övers. anm. ungefär "Viru hotell genom tiderna"] och inredningsarkitekten Ville Lausmäe. Vi visar våra nyrenoverade hotellrum och rundturen avslutas i det beryktade KGB-museet i Viru hotell med en otrolig utsikt från 23:e våningen.

Antalet deltagare på rundturerna är begränsade. Registrera dig senast den 4/5 på viru.reservation@sok.fi eller på tel. +372 680 9300. Samling kl. 14.30 i konferenssalen på andra våningen på hotellet. Rundturerna på jubileumsdagen är gratis för alla deltagare och sker på estniska och finska. Rundturen pågår ca 2,5 tim.

Jubileumskonsert tillsammans med bandet Smilers kl. 17:00

Virus personalträff
På den viktiga dagen bjuder vi in hotellets tidigare och nuvarande anställda!

20 maj – Museinatt på KGB-museet, på Viru hotell
Museinatten återkommer!  De rikstäckande museernas "nattfest" går i år under titeln "Spel i natten".  Under historiens gång har Viru hotell dragits in i många former av sociala och politiska spel, där vi gläntar på dörren till den hemliga "spelvärlden" på KGB-museet under museinatten.

Gratis rundturer på KGB-museet under museinatten (samling i Viru hotells reception):
17.30 – på estniska
19.00 – på ryska
20.30 – på estniska.

Antalet deltagare på rundturerna är begränsade. Registrera dig därför på viru.reservation@sok.fi eller ring tel. + 372 680 9300, ange koden: "muuseumiöö".

Temarummen Finland 100 och boken Finland 100
Under jubileumsåret återges Viru hotells mest intressanta berättelser om besökare och stadsbor under Finlands hundraåriga historia. På hotellets våning 18 finns 11 finska temarum, som alla berättar något om våra nordiska grannar. Ämnena handlar om allt från diplomatiska ärenden till sport, från turism till musik och kultur samt från natur till komik. De första som vi öppnar temarummen för, är den finska ambassaden, som inreder rummen i finska ambassadens textilier, möbler och minnesföremål.

Den finsk-estniska bron utökas med en ny pelare på jubileumsåret. Under Viru hotells ledning utkommer boken "Soome100 raamat", där kända finländare rekommenderar sina läsare att ta sig till deras hemligaste favoritställen i Tallinn.

Viru hotells Finland100-temarum och boken Soome100 raamat ingår i det officiella programmet Finland100 http://suomifinland100.fi/project/suomi-100-viru-hotelli-45/.

JUNI

1/6 öppnas Amarillo sommarterrass och kick-off evenemangen på Somersby After Hours. 
Under sommaren sker en rad evenemang, där åhörarna får möjlighet att njuta av totalt sju musikkonserter 1/6, 15/6, 29/6, 13/7, 27/7, 10/8 och 24/8.

10/6 Storslagen jubileumskonsert Finland 100 i Tallinn, på Vabaduse väljak (Frihetstorget). Evenemanget arrangeras av finska ambassaden och Finlandsinstitutet.

AUGUSTI

25/8 Viru 45 jubileumsserie Amigos: Bandet Justament

SEPTEMBER

12/9 Trapplöpning på Viru hotell
Gillar du höga byggnader? Tycker du om att träna löpning? Då är trapplöpning något för dig. Vi ser fram emot att träffa sportfantaster, som vill testa sin kondition genom att springa uppför Viru hotells trappor. Tävlingen går ut på att med räddningsutrustning springa längs Original Sokos Hotel Virus trappor upp till våning 22. I samband med Finland 100 år, arrangerar vi trapplöpning till denna våning i samarbete med finska räddningstjänsten.

DECEMBER

5/12 Republiken Finlands 100-årsmiddag på restaurangen Merineitsi (Sjöjungfrun).

9.12 Viru 45 jubileumsserie Amigos: Marju Länik

OBS! Programmet uppdateras ständigt, så håll dig uppkopplad!