24.09.2018

Gunnars producentberättelser 2/6 – Honung från svarta bin kan användas till mycket

 "Genom att äta honung som vi har tillverkat deltar matgästerna på Gunnar i ett viktigt naturskyddsarbete", påpekade Raija Haataja-Nurminen, företagare på Tammirauman Hunajatila, när Gunnars faddrar och restaurangchef avslutade besöket på honungsgården. Senast efter de läckra provsmakningarna var alla övertygade om att vi genom att servera honung från svarta bin till matgästerna på Gunnar och hotellgästerna kan göra deras vistelse till en ännu mer berikande upplevelse.

Tammirauman Hunajatila producerar honung och skyddar genomet

Biodlingen började som en hobby 1985 och blev affärsverksamhet 2004. Utöver i Nådendal har Tammirauman Hunajatila i dag bigårdar i Masku, Pargas, Åbo och Somero. Vid sidan av honungsproduktionen har kanske till och med den viktigaste uppgiften blivit att skydda och förädla de mörka binas arvsmassa. De första mörka bina kom till Nådendal från Sverige 2000. Övergången till dessa bin, som även kallas nordiska bin eller svarta bin, skedde på sätt och vis av misstag, genom att den nuvarande företagaren Aimo Nurminen lät sig övertygas av svenska kollegor under en bastukväll att testa den nya arten. 

Nurminen föll pladask för denna ovanliga rasrena art och nu är Tammirauman Hunajatila den största bigården i Finland som förädlar och skyddar de svarta bina, samtidigt som gården även har verksamhet på internationell nivå. 

Honungsproduktionen är alltjämt viktig, även om förädlingen tar en hel del tid. Den enda eftergiften inom honungsproduktionen har varit att frångå tillverkning av sorthonung. För att tillverka sorthonung krävs det att man tömmer bikuporna till exempel efter att äppelträden har blommat. Nu töms kuporna en gång om året, på hösten, och honungen från de svarta bina kommer alltså från nektar från alla sorters växter. 

Det finns totalt 170 bikupor runt om i landskapet. Till Tammirauman Hunajatilas specialiteter hör att gården har bikupor till exempel i Gullranda och på Turun Palloseuras mark. I Martins i centrala Åbo finns också två bikupor. Honungsgården skulle gärna ha bikupor på fler ställen, om de bara fick vara i fred från vandalism. "I Paris går det att ha bikupor i parker, men tyvärr är det ännu inte möjligt i Finland", konstaterar Aimo Nurminen lite sorgset.

 

Ätliga vaxkakor och Honung med havtorn fascinerade faddrarna

Efter att bina har jobbat hela sommaren är Aimos och Raijas roll ganska enkel om man ser till arbetsskedena, men det är ändå inget lätt arbete. För att garantera kvaliteten har man på honungsgården, efter ett par maskinella försök, beslutat sig för att tömma honungscellerna från bikuporna manuellt. "Manuell tömning är det enklaste sättet att säkerställa att ingen honung går till spillo och att det inte hamnar några vaxbitar i honungen", säger Aimo om beslutet. 

Efter att vaxtäcket har avlägsnats börjar honungen rinna ut ur cellerna. Denna process påskyndas genom att man använder en honungsslunga. Detta är honungstillverkning i all sin enkelhet. På Tammirauman Hunajatila tillverkas dessutom även några andra honungsprodukter. Bland dessa blev faddrarna särskilt fascinerade av produkten Honung & Havtorn, som består av honung med 10 % kallpressad havtornsjuice från Merimasku. Denna "sås" skulle passar bra på Gunnars frukostbord till yoghurt och att servera till glass från fårgården SikkaTalu. Och kanske till plättar eller nygräddade våfflor ... 

De ätliga vaxkakorna väckte också stort intresse. Skulle du vilja bli serverad denna nästan unika, närproducerade delikatess exempelvis till frukost? 

"Honungen i vaxkakan innehåller över 20 olika sockerarter och cirka 200 andra ämnen – alla direkt från naturen", påpekade Aimo. 

 

Gunnar

Besöket var mycket lyckat på alla sätt. Det var roligt att se den stora kärleken till honungstillverkning och framför allt till odling av svarta bin på Tammirauman Hunajatila. Besöket var en fantastisk upplevelse och våra faddrar fick tillsammans med restaurangchefen en massa idéer om hur honung från svarta bin skulle kunna vara en del av Gunnars dagliga verksamhet.

"Honung är i all sin enkelhet en fantastisk naturprodukt. Den smakar gott, passar till all slags mat och är dessutom hälsosam." Besöket på gården bekräftade våra tankar och synpunkter på vilken viktig uppgift bina har i denna råvaras långa produktionsprocess. Det är fantastiskt att vi på Gunnar får tillgång till denna gyllene delikatess som produceras i Aimos och Raijas bikupor! Vårt köksteam kommer garanterat att hitta lämpliga användningsändamål för Tammirauma honung från svarta bin", sade restaurangchefen Sami Kivirinta efter besöket.  

 

Visste du detta om honungstillverkning?

Under besöket på gården fick Gunnars faddrar och restaurangchef lära sig mycket nytt av Aimo och Raija om hur bin producerar honung och hur de fungerar som ett samhälle. 

Den första metoden, som bygger på miljontals år av erfarenhet, fick de lära sig när Aimo tog fram en rökpust, det föremål som alltid väcker störst intresse. Alla kunde säkerligen se en bild framför sig av en biodlare som blåser rök på bina, men ingen verkade veta orsaken till varför rök används. "Röken startar en självförsvarsmekanism som bygger på miljontals år av erfarenhet hos bina. Rök har alltid varit ett tecken på fara, till exempel skogsbrand. Detta får bina att glömma alla andra störande faktorer och flyga till honungsförrådet för att samla på sig honung om de eventuellt tvingas fly."  

Bina börjar dock inte utrymma kupan förrän det är enda utvägen, så när röken skingrar sig återbördar bina honungen och vardagen fortsätter. 

Alla verkade känna till att det alltid finns en drottning i varje kupa och att de övriga är arbetsbin. "På sommaren kan det finnas upp till 80 000 bin i en bikupa och i ett bisamhälle som odlats enkom för vintern finns det 20 000–30 000 bin." 

Arbetsbina lever en säsong, en vinter eller en sommar, och drottningen i flera år. I kupan finns också hanbin, så kallade drönare. Arbetsbina tvingar drönarna att lämna samhället i augusti när svärmningstiden är förbi. 

Ett bi producerar cirka 2 gram honung under sin livstid. "En liten burk honung på 250 g innehåller med andra ord cirka 125 bins livsverk", säger Gunnars restaurangchef Sami Kivirinta.
 

Restaurang Gunnar öppnar den 15 februari 2019 i anslutning till Solo Sokos Hotel Seurahuone.