Funkisklassikern Original Sokos Hotel Vaakuna renoveras
19.03.2018

Funkisklassikern Original Sokos Hotel Vaakuna renoveras

50-talets formspråk lever vidare i Vaakuna i Helsingfors

Hotellklassikern, som ligger på den mest centrala platsen i Helsingfors och invigdes i anslutning till olympiska spelen 1952, ska renoveras. Alla rum, rumsvåningar samt lobbyn i Original Sokos Hotel Vaakuna renoveras så att husets ursprungliga anda bevaras. Arbetet påbörjas i april 2018 och ska vara färdigt i början av 2019.

Byggnaden för Vaakuna-Sokos är ett mästerverk i funkisstil, planerad av arkitekten Erkki Huttunen, och den döljer inom sig rikligt med ursprungliga möbler och designföremål från sin tid. Hotellets 1950-talsstämning bevaras i renoveringen genom att komplettera den unika stilen med en gnutta modern lyx.

"Inredningsplaneringen av Vaakuna är en kombination av nutid och respekt för det historiska. Vi håller inte på att skapa en kopia av 50-talet, utan vi moderniserar lokalerna med respekt för det ursprungliga", berättar Tiina Närkki på Sisustusarkkitehdit Fyra Oy. "Ett bra exempel är de välvda hyllorna över sängarna i vissa rum, som är en eloge till den fantastiska funkisbyggnadens huvudingång. På motsvarande sätt landar fredsduvorna i hotellobbyns relief på väggarna i rummen."

I hotellrummen möts gästerna av ursprungliga fåtöljer som planerats av Huttunen och som nu har renoverats till 1950-talsandan. Rummen på nionde våningen belyses även i fortsättningen av lampor som planerats av Paavo Tynell för hotellet, och dessa lampor finns även i hotellets lobby- och restaurangutrymmen.

Renoveringen görs i samarbete med Helsingfors stadsmuseum, eftersom en del av hotellet – bland annat de två översta inkvarteringsvåningarna – är byggnadshistoriskt skyddade. Stadsmuseet har bland annat gjort färgundersökningar i hissfoajéerna för att få en exakt insikt i hurdan hotellets ursprungliga färgvärld har varit.

"När man uppdaterar klassikerhotellet till dagens anda gör man en kulturhandling där man måste iaktta byggnadens ursprungliga formspråk. Jag ser fram emot det slutresultat som uppstår när man kombinerar den långa historian med modern formgivning och kompetens", säger hotellchef Mika Mustasilta på Original Sokos Hotel Vaakuna.

Rumsvåningarna i Original Sokos Hotel Vaakuna renoveras en åt gången från och med den 2 april 2018. Den första renoverade våningen fås i bruk redan under sommaren 2018. Hotellet har verksamhet som normalt under renoveringsarbetet. Efter renoveringen kommer rumsutbudet att variera från kompakta stadstvåor till fantastiska utsiktssviter med balkong.

 

Följ oss i sociala medier:

Instagram @vaakunahelsinki

www.facebook.com/vaakunahelsinki