Menu

Jyväskylä – aktiviteter och evenemang

Motion, evenemang och Alvar Aalto

Jyväskylä, Finlands Aten, är en stad med ett sunt självförtroende mitt i Finland. Nästan vartannat hus har designats, byggts eller åtminstone besökts av Finlands internationellt mest renommerade arkitekt Alvar Aalto. Arkitektur är alltså vardag för oss Jyväskyläbor. Jyväskylä universitet utbildar Finlands bästa lärare och alla skolelever vet att hockeylaget JYP uttalas Jypii på den lokala dialekten. Det är heller inget nytt för de vuxna som åker kollektiv från Säynätsalo till Pupuhuhta.
 

Centrum, gågatan och kompassen

Jyväskyläborna träffas på shoppinggatan Kauppakatu som går tvärs igenom staden vars gator bildar ett rutmönster. Den övre änden av Kauppakatu bjuder på bohemisk stadskultur och där ligger även universitetet. I den nedre änden övergår gatan i Finlands bästa gågata, ett riktigt shoppingparadis med otaliga butiker, köpcentrum och restauranger. Och kompassen, den ligger mitt på gågatan.

Hantverksgården Toivolan Vanha Piha är som ett hopp i tiden tillbaka till 1800-talets Jyväskylä. Där finns mångsidiga hantverksbodar, ett kafé och vackert restaurerade byggnader som tar dig på en intressant resa i tiden. Och glöm inte att hälsa på smeden Markus i smedjan Manalan Paja.
 

Evenemang

Jyväskylä sjuder av liv och aktiviteter. Om du inte tror det, kolla in stadens evenemangskalender: över 5 000 intressanta evenemang varje år. På sommaren ordnas stadsfestivalerna Jyväskylän Kesä och Yläkaupungin Yö, festivalen SuomiPop, Neste Rally Finland, familjeevenemanget Korpilahden Palvipäivät där det bland annat säljs basturökt griskött, festivalen Lutakko liekeissä och Finlandia Marathon, för att nämna några.
 

Strandleden

En riktig stad ligger vid vattnet, så även Jyväskylä. Vid insjön Jyväsjärvis strand finns ett trivsamt hamnområde med otaliga restauranger och tjänster. Från hamnen kan du ta dig längs Jyväsjärvis strandled Rantaraitti, den bästa i Finland den också.  Du behöver inte ha egen cykel med dig, du kan be att få låna en i hotellreceptionen. Men egna badkläder ska du ta med, längs den cirka 13 km långa strandleden finns det totalt fem badstränder. Det är bara att hoppa i plurret!
 

Motionera i Jyväskylä

Hockeylaget JYP (uttalas fortfarande Jypii) är nog Jyväskyläs mest kända idrottsförening, men i staden utövas det även bland annat fotboll, futsal, boboll, rugby, simning, skidåkning, backhoppning (Nykänen, som myntat uttrycket "varje chans är en möjlighet", känner du säkerligen till), friidrott, orientering, downhillåkning och parkour. Och staden har utsetts till årets cykelstad 2016.

I denna mångsidiga välmående- och motionsstad finns landets bästa centrum för idrott, gymnastik- och idrottsvetenskap samt idrottsteknik, området Hippos som ligger i närheten av universitetet (ritat av Alvar Aalto, naturligtvis).
 

Päijänne och naturen

Mellersta Finland är en del av Insjöfinland, vars storslagna natur med skogar, höjder, sjöar och stränder bäst beskrivs i Mellersta Finlands landskapssång:

"Männikkömetsät ja rantojen raidat, laaksojen liepeillä koivikkohaat, ah, polut korpia kiertävät, kaidat, kukkivat kummut ja mansikkamaat!

  Keitele vehmas ja Päijänne jylhä, kirkkaus Keuruun ja Kuuhankaveen,

vuorien huippujen kauneus ylhä, ah, kotiseutua muistoineen."

 

Landskapssången kan du nynna på när du åker på en ångbåtskryssning på insjön Päijänne från Jyväskylä hamn. Och där det inte finns vatten, där finns det skog. Staden har flera motions- och friluftsområden. För den som gillar att motionera på egen hand finns det många rutter med rastplatser i Halssila, och i Laajis i Laajavuori finns det en äventyrspark och möjlighet att pröva på downhillåkning för riktiga våghalsar.

I centrum av staden ligger åsen Harju. På Harju ligger Harju vattentorn med namnet Vesilinna (vattenslottet) med ett utsiktstorn där du har en fantastisk utsikt över staden. Samtidigt ser du att nästan hela staden består av antingen vatten eller skog.

 

Kultur och sevärdheter

Alvar Aalto är vid sidan av Matti Nykänen sannolikt den internationellt mest berömda Jyväskyläbon, och han har ett eget museum i staden (som han själv har ritat, förstås). Det har inte Matti.  Bredvid Alvar Aaltomuseet ligger Mellersta Finlands museum (du kan säkert gissa vem som ritat det), och där får du en god inblick i den resa som Jyväskylä har gjort från att ha varit jaktmark för tavastländarna till att bli denna förträffliga stad.

Det finns sommarteatrar på flera olika adresser i staden och närområdena, Teatteri Eurooppa Neljä är den största och Riihivuoriteatteri den högst belägna av dem. Stadsteatern (jo, Alvar Aalto) har däremot ett större utbud från hösten till våren.

Levande musik bjuds det på i Tanssisali Lutakko och på ett antal evenemang i staden och på restauranger.

 

Mer om Jyväskylä

Mer information om Jyväskylä, evenemang och utbud finns på Visit Jyväskyläs webbplats på http://visitjyvaskyla.fi/