Menu

De populäraste sevärdheterna i Helsingfors

De populäraste sevärdheterna i Helsingfors

                  HELSINGFORS HUVUDSEVÄRDHETER

HELSINGFORS HUVUDSEVÄRDHETER

HELSINGFORS DOMKYRKA OCH SENATSTORGET

Senatstorget med omgivning utgör en unik nyklassisk helhet. Torget domineras av fyra monumentalbyggnader ritade av C. L. Engel 1822–1852: Domkyrkan, Statsrådsborgen, Helsingfors universitets huvudbyggnad och Nationalbiblioteket. I domkyrkans krypta (Kyrkogatan 8) arrangeras bl.a. utställningar och konserter. Sommartid verkar där sommarkaféet Café Krypta

Adress: Unionsgatan 29

 

SALUTORGET

Salutorget är Helsingfors mest kända torg. I stånden säljs traditionella torgdelikatesser men även handarbeten och souvenirer. Vintertid är tältkaféet uppvärmt, till stor glädje för dem som vill värma sig med en kopp kaffe.

Adress: Södra hamnen

 

TORGKVARTEREN

Torgkvarteren mellan Salutorget och Senatstorget härstammar från 1700-talet, men arkitekt C.L. Engel gav kvarteren en ansiktslyftning för att de skulle passa in i Senatstorgets omgivning. Fram till de första åren av 1900-talet var området ett centrum för kommersen och societetslivet. Numera finns i kvarteren aktiv stadskultur i form av många evenemang, formgivares butiker, restauranger och kaféer. I Torgkvarteren finns även Helsingfors stadsmuseum.

Adress: Området mellan Salutorget och Senatstorget

 

ESPLANADPARKEN

Esplanadparken har redan i 200 år varit kanske huvudstadens viktigaste park för turister och stadsbor. Förr kom man hit för att visa upp sig och för att promenera. Numera sitter man vid uteserveringar eller avnjuter en picknick på gräsmattan. Mitt i parken finns en staty som förställer Johan Ludvig Runeberg, Finlands nationalskald. Statyn avtäcktes 1885. På estraden ordnas flera sommarkonserter i maj–september.

 

USPENSKIJKATEDRALEN

Uspenskijkatedralen på Skatudden blev färdig år 1868 och är den största ortodoxa kyrkan i Västeuropa. Bygganden ritades av den ryske kyrkoarkitekten Aleksej M. Gornostajev. Skatuddsparken inramar Uspenskijkatedralen i hjärtat av den tättbyggda stadsdelen. I rödtegelbyggnaden kombineras inflytandet från öst och väst: fasaden representerar gammal slavisk tradition och i kyrkosalen märks den ortodoxa kyrkans bysantinska arv samt inflytandet av italiensk konst.

Adress: Kanalgatan 1

 

KONSTMUSEET ATENEUM

Ateneum är Finlands nationalgalleri och 2013 har det gått 125 år sedan öppningen. Konstsamlingen omfattar finländsk konst från 1750-talet till 1960-talet samt västerländsk konst från senare hälften av 1800-talet till 1950-talet och flera nationalskatter. Under 2013 kan du på Ateneum se internationella och finländska toppnamn: 52 själar – symbolismens landskap, Presidentslottets kejserliga samling, Eero Järnefelts 150-årsjubileumsutställning och konstnärssamhället kring Tusby träsk.

Adress: Brunnsgatan 2

 

MUSEET FÖR NUTIDSKONST  KIASMA

Kiasma invigdes 1998 och där ordnas årligen tre mer omfattande växlande utställningar och flera småskaliga projekt. På programmet finns utställningar av finländska och internationella nutidskonstnärer samt grupputställningar med ett visst tema. Kiasma är även arkitektoniskt intressant och ett av de viktigaste elementen är ljuset, som filtreras in genom de många glasytorna i byggnaden. Den amerikanske arkitekten Steven Holl har ritat byggnaden.

Adress: Mannerheimplatsen 2

 

MUSIKHUSET

Musikhuset är ett förstklassigt konsertcenter och en mötesplats. Här finns kafé, restaurang, butik, Sibelius-Akademins bibliotek. I Musikhusets hall finns Kirsi Kaulanens skulptur Gaia (2011) och på gården Reijo Hukkanens verk Sångträden (2012). Huvudaktörer i Musikhuset är Helsingfors stadsorkester, Radions symfoniorkester och Sibelius-Akademin.

Adress: Mannerheimvägen 13 a

 

FRIDENS KAPELL I KAMPEN

Ett mästerprov på finländsk träbyggande. Fridens kapell i Kampen är en plats där besökaren kan varva ner en stund mitt i jäktet. Kapellet färdigställdes i maj 2012 och representerar innovativt träbyggande samt har ritats av arkitektbyrå K2S Oy.

Adress: Simonsgatan 7, Narinken

 

NATURHISTORISKA MUSEET

Museet är indelat i utställningar: Finlands natur, Världens natur, Livets historia och Benen berättar. Du kan dyka virtuellt i Östersjön, förundra dig över fantastiska skelett och kolossala dinosaurier. En nyhet är den fascinerande utställningen I skuggan av vampyrer – fladdermössens hemliga värld.

Adress: Norra Järnvägsgatan 13

 

RIKSDAGSHUSET

Finlands riksdag med sina 200 ledamöter sammanträder i en granitborg som representerar 1920-talets klassicism. Plenum är öppet för allmänheten tisdag till fredag.

Adress: Mannerheimvägen 30

 

FINLANDIAHUSET

Vid Tölöviken ligger Finlandiahuset, ett konsert- och kongresshus ritat av Alvar Aalto, som är Finlands internationellt mest ryktbare arkitekt. I Finlandiahuset ordnas guidade visningar som räcker ca en timme och i Galleria & Café Veranda kan du se växlande fotoutställningar.

Adress: Mannerheimvägen 13 e

 

 

FINLANDS NATIONALMUSEUM

Basutställningarna i museet presenterar finländarnas liv från förhistorien till modern tid. Den fina jugendbyggnaden ritades av den berömda arkitekttrion Gesellius - Lindgren – Saarinen och färdigställdes 1910. Växlande utställningar och den aktiva verkstaden Vintti för hela familjen.

Adress: Mannerheimvägen 34

 

DESIGNKVARTERET

Den som är intresserad av formgivning ska besöka Helsingfors Designkvarter. Inom det unika området finns cirka 200 design-, inrednings-, antik-, kläd- och smyckebutiker, gallerior, museer och restauranger. Designområdets centrum finns i Dianaparken som är en skärningspunkt mellan flera stadsdelar och området omfattar stadsdelarna Gardesstaden, Kampen, Rödbergen och Ulrikasborg. Butikerna som ingår i nätverket Designkvarteret känns igen på att i skyltfönstret finns dekalen "Design District Helsinki". I Designkvartersområdet finns också Designmuseet (Högbergsgatan

23), vars utställningar berättar om formgivningsbranschens utveckling och nuläge i Finland.

 

DESIGNMUSEET OCH ARKITEKTURMUSEET

De bästa platserna om du vill se den finländska designen och arkitekturens historia samt nuläget. Museerna finns nära varandra och du kan enkelt besöka båda två samtidigt.

Designmuseet, adress: Högbergsgatan 34

Arkitekturmuseet: Kaserngatan 24

 

ARABIA

Arabia är ett modernt centrum för vetenskap och konst samt ett havsnära bostadsområde, dit du kommer behändigt med spårvagnarna 6 och 8. På området finns utöver Helsingfors födelseplats bl.a. den 130-åriga fabriken Arabia, Arabias museum och galleri samt fabriksbutiker. Områdets konstverk berättar om historien, naturen och den unika finländska formgivartraditionen. Konstnärernas, formgivarnas och byggarnas avtryck tar sig uttryck bl.a. i byggnader och i en energigivande gemenskapskänsla. Det är lätt att upptäcka området med den allmänna broschyren om området eller genom att följa rutten i broschyren Konstrundan.

 

NÖJESPARKEN BORGBACKEN

I nöjesparken Borgbacken har barn och vuxna upplevt sommarens skojigaste stunder allt sedan 1950. Borgbacken har det största urvalet av attraktioner i Norden och alternativen varierar från verkligt häftiga till mer lugna apparater. Sextioåriga bergochdalbanan är byggd av trä och är fortfarande Borgbackens populäraste attraktion. Vid spelapparaterna kan du testa din skicklighet och lekfullhet. Program med underhållning får familjens yngsta vid clownen Rolles Stuga och program för alla kan besökare avnjuta vid den stora scenen Estraden. Till Borgbacken kan du också komma och njuta av god mat och den magiska stämningen i nöjesparken. I restaurang Kattila lagar sex topprestauratörer under ett och samma tak mat i olika smakriktingar.

Adress: Tivoligränden 1 (huvudporten)

 

SEALIFE

En magisk undervattensresa genom världshaven som är fyllda med fascinerande havsdjur från hajar till sjöhästar.

Adress: Tivolitie 10

 

HÖGHOLMENS DJURGÅRD

Högholmens djurgård från 1889 hör till världens äldsta djurparker. På Högholmen kan du resa från tundra till regnskog eller från bergstoppar till finländska våtmarker. Djurparkens över 200 djurarter och närmare tusen växtarter vittnar om naturens mångfald. En av de viktigaste målen för Högholmen är skyddandet av utrotningshotade arter.

Adress: Blåbärslandsstigen 12

 

SVEABORG

Sveaborg är en sjöfästning som började byggas 1748 på några holmar utanför Helsingfors. Där kan besökarna se intryck från både öst och väst: fästningen har fått sin nuvarande form via olika historiska faser som en del av det svenska, ryska och finländska försvarssystemet. Fästningen har upptagits på UNESCOs lista över världens kulturarv som ett exempel på sin tids europeiska militärarkitektur. Sveaborg är en av de populäraste sevärdheterna i Finland och en stadsdel med 850 invånare. Fästningen är med sina museer och evenemang en minnesvärd upplevelse för besökare i alla åldrar. Mysiga restauranger och kaféer bjuder på fina smakupplevelser. För familjens minsta är ett äventyr i fästningstunnlarna spännande och intressant.

Adress: Sveaborg

 

FÖLISÖN

Fölisön är en museiö, där du kan uppleva naturskönhet och historiens vingslag. Till ön med sina fina promenadstråkar kommer du med buss från centrum. Resan tar ca. 20 minuter. Byggnaderna i friluftsmuseet visar finländsk byggtradition på landsbygden från 1700-talet till 1900-talet. Karuna kyrka byggdes 1685 och är en av de populäraste vigselkyrkorna i Helsingfors. I friluftsmuseet ordnas under sommaren olika evenemang och arbetsförevisningar där man visar traditionella arbeten och seder. Även folkdansuppvisningar ordnas på sommaren. På midsommaren firas på ön traditionell finländsk midsommarfest med brasor. Evenemang för hela familjen ordnas dessutom på julen, fastlagstider och påsken. På ön finns också restaurangen Seurasaari. Intill bron som från fastlandet leder till Fölisön finns porten till president Urho Kekkonens museum Ekudden. Före mitten av bron finns en stig till den forntida byn på Bockholmen.

Adress: Fölisön

 

SLAKTHUSET

Byggnaderna i rött tegel, som en gång fungerade som Helsingfors stads slaktinrättning, bildar en karg men sympatisk innergård som omges av restauranger och butiker. I Slakthuset ordnas trevliga matevenemang från picknickar till marknader i stil med Bondens Marknad och annat kul som dagens stadskultur kan erbjuda. Kellohalli är huvudscenen i Slakthuset, här får du läckra frukostar, luncher och middagar.

Adress: Verkstadsgatan 2

 

SALUHALLARNA

Gamla saluhallen som finns i Södra hamnen totalsaneras 1.2.2013 > och flyttar tillfälligt till Sandvikens saluhall.

Adress: Lönnrotsgatan 34.

 

I Hagnäs saluhall finns förutom mat även specialaffärer i andra våningen.

Adress: Tavastvägen

 

HELSINGFORS OLYMPIASTADION

Olympiastadion är ett av de mest kända landmärkena i Helsingfors och har också kallats för världens vackraste stadion. Sedan 1938 har Olympiastadion fått bevittna starka känslor och fina prestationer. Det viktigaste evenemanget i Olympiastadions historia var XV Olympiska spelen som arrangerades där 1952. Stadiontornet är 72 meter högt och däruppe har man en fin utsikt över hela Helsingfors. Arenan är resultatet av en arkitekturtävling. Yrjö Lindegren och Toivo Jäntti vann tävlingen med sitt funktionalistiska förslag. I anslutning till Stadion finns Stadion Hostel, Idrottsmuseet och Olympia Bistro.

Adress: Paavo Nurmis väg

 

TEMPELPLATSENS KYRKA

Den i berget insprängda kyrkan på Tempelplatsen i Tölö blev färdigt 1969 och ritades av Timo och Tuomo Suomalainen. Kyrkan är idag en av de främsta

sevärdheterna i Helsingfors och en populär konsertlokal.

Adress: Luthergatan 3,

 

SIBELIUS-MONUMENTET

Sibeliusmonumentet, en av de mest besökta sevärdheterna i staden, avtäcktes år 1967 och ligger i Sibeliusparken i Bortre Tölö. Konstnären Eila Hiltunen vann formgivningstävlingen med motiveringen att verket är så mångfacetterat, besökaren kan gå innanför verket och lyssna till de ekon och ljud som uppstår i dess stålrör.

Adress: Mechelingatan 38