Historia

Hamburger Börs i Åbo är ett hus som rymmer tusentals historier och möten, en verklig ikon för den finländska hotellvärlden i redan 110 år. Hotellets läge intill salutorget i stadens hjärta tar dig till händelsernas centrum.

Hamburger Börs historia började 1894, när den då 23-åriga kontoristen Oscar Waldemar Aspelund tog sig mod och vände sig till staden för att ansöka om rätt att "servera varm mat och öl, och ha öppet fram till kl. 12 på natten". Ansökan beviljades och restaurang Hamburger Bierhalle inledde sin verksamhet. Restaurangverksamheten beskrevs så här: "servering och stämning som är före sin tid." Restaurangen rekommenderade blinier, färsk kaviar och "kramsfågel", dvs. ätbara småfåglar. År 1897 skedde en betydande ändring då Hamburger Bierhalle "fick fullständiga rättigheter" och bytte namn till Hamburger Börs.

Följande viktiga etapp för Hamburger Börs kom 1904: "Lördagen den 12 mars 1904 var en betydande dag för Hamburger Börs. Då öppnade inkvarteringen med 14 rum för resenärer, och samtidigt blev Hamburger Börs ett välkänt hotell. Dagen firades högtidligt. En härlig, och i själva verket luxuöst diger middag serverades. En verklig feststämning rådde i huset. Festmenyn bestod av följande maträtter: smörgåsbricka, sköldpaddssoppa, kokt lax Hollandaise, lammsadel och grönsaker, sparris, kyckling och fruktsallad. Priset för menyn var 5 dåtida mark."

Hotellrestaurangens verksamhet leddes med ett järngrepp av den legendariska svenska damen Wallina Valtin – även bokstavligen, eftersom den unga damen bl.a. sysslade med tyngdlyftning på fritiden. "Hotellet lyckades charma sina gäster. Man hade fäst särskild uppmärksamhet vid rummens inredning och möbler samt bekvämligheter, allt hade valts ut med omsorg och smak. I alla rum fanns dessutom elektrisk belysning och telefon. Den senarenämnda var något nytt och speciellt."

Hotellgästerna gav Hamburger Börs verksamhet mer liv och färg. Fröken Valtin förstod vikten av bra program, och därför växte antalet och utbudet av uppträdare i hotellets restaurang. Man kunde se såväl orkestrar, musikkårer, sångare och sångerskor som trollkonstnärer bland uppträdarna.

Fortfarande, över hundra år senare, fortsätter Hamburger Börs historia enligt Oscar Waldemars och fröken Valtins principer; man utvecklar kontinuerligt husets tjänster och satsar genuint på att kunderna ska trivas. Hotellet har vuxit och serviceutbudet utökats för att vi ska kunna uppfylla just dina individuella önskemål och förväntningar.

På Hamburger Börs är vi alltid à jour. Hos oss får du de bästa tipsen på aktuella evenemang i staden och närområdet, och på det utbud som vårt omfattande nät av samarbetspartner erbjuder. Vi är hjärtligt finländska och genuint lokala – vi finns här för dig.

 

Källa till citaten: Hamburger Börs historik från 1950-talet, skriven av professor Toivo T. Rinne

puhelin
location
Köpmansgatan 6 20100, Åbo
location
Köpmansgatan 6
20100, Åbo
parking