Menu

70-luku

70-luku

1970-luku: Sokos Hotels -ketju perustetaan

70-luku on hotellien ja ravintoloiden ketjuuntumisen vuosikymmentä.
SOK-järjestön 1-5 tähden hotellit ja motellit Kemijärveltä Helsinkiin organisoidaan Sokos Hotels -ketjuksi vuonna 1974. Ketjun muodostamisella pyritään ennen kaikkea markkinoinnin tehostamiseen luomalla kuvaa yhtenäisestä, korkeatasoisesta ja laajasta hotelliverkostosta.

Ketjuun liittyy mm. Suomen vanhimpiin yhä toimiviin hotelleihin kuuluvat Grand Hotel Tammer, Hotel Hamburger Börs sekä hotellit Helsinki, Torni ja Vaakuna. Ketjun lippulaiva on Hotelli Hesperia Mannerheimintiellä (nyk. Crowne Plaza).
 

Tyypillisiä ammatteja 1970-luvun Sokos Hotelleissa ovat mm. portieeri, hotellikeskus, hotellisihteeri, piccolo, saunottaja, pääemäntä, hovimestari, konttoristi ja baarimestari. Yhteydenpito hotellien ja asiakkaiden välillä tapahtuu pitkälti puhelimen ja telexin välityksellä.
 

Hotellisaunat ovat 1970-luvulla suosittuja neuvottelu- ja kokouspaikkoja. Kaikissa hotellihuoneissa ei vielä ole omia kylpyhuoneita eikä wc-tiloja. Ravintoloissa aamiainen tarjoillaan pöytiin "kahviaamiaisena".

Hotellien markkinointi 1970-luvulla on hyvin suoraviivaista. Sokos Hotellien ensimmäisessä yhteisesitteessä esitellään hotellit yhteystietoineen, huonemäärineen ja hintoineen ilman kummempia kuvia ja tunnelmia.