Historia

Kuusamon Osuuskaupan (nyk. Koillismaan Osuuskauppa) rakennuttaman Hotelli Kuusamon valmistuminen Torankijärven rantaan vuonna 1973 oli sen ajan suuri hämmästyksen ja ihailun aihe Koillis-Suomessa, ehkä jopa koko Pohjois-Suomessa. Sellaista hotellia ravintola- ja kokouspalveluineen ei näillä seuduilla ollut ennen ollutkaan ja alueen asukkailla piti tulla kauempaakin suurta hotellia ihmettelemään. Hotelli Kuusamo oli SOK-hotelliketjun 48. palvelupiste ja sen virallisia avajaisia vietettiin näyttävästi 20.11.1973.

Hotelliin valmistui tuolloin 42 kpl sen ajan korkealuokkaisia huoneita, joissa oli mm. keskusradio ja elektroninen vastaanottoon saapuneesta viestistä ilmoittava taulu, jossa oli myös herätyskello. Lisäksi jokaisessa huoneessa oli oma kylpyhuone. Saunaosastolla oli Kuusamon ensimmäinen uima-allas, jota käyttivät niin hotellin asukkaat kuin kuntalaisetkin. Ravintola Ruska, sen kabinetit Liippa, Poro ja Muikku sekä Kaamos-baari ja yökerho Kiekerä tarjosivat ensiluokkaiset puitteet ravintolapalveluineen niin kokoustajille, lomailijoille kuin paikallisille asukkaillekin. Hotelli Kuusamon ravintolassa oli asiakaspaikkoja jopa 500 hengelle ja kuuluisiin naistentansseihin oli etupihalla välillä parkkipaikalle asti ulottuvia jonoja. Pukeutumisen suhteen oltiin tarkkoja siitä, ettei Hotelli Kuusamon ravintolaan tultu missä tahansa vaatteissa, vaan asiakkailta edellytettiin hienoja ja siistejä iltapukuja. Hovimestari oli ottamassa asiakkaita vastaan, kuten tuohon aikaan asiaan kuuluikin ja tarjoiluhenkilökuntaa aivan vilisi ravintolasalissa asiakkaita palvelemassa.  Á la carte listalla tarjottiin nykytermein sanottuna lähiruokaa, mm. kalaa, riistaa, sieniä ja marjoja, luontopitäjässä kun ollaan. Paistetut muikut ja poronkäristys ovat edelleen tänäkin päivänä hotellin ravintolan Kuusamo á la carte listalla yltäen suosituimpien ruokien kärkipäähän.

Vierähti 10 vuotta Hotelli Kuusamon eli 'Hotkun' avaamisesta, kun todettiin, että majoitus- sekä kokouskysyntä ovat kasvaneet alueella siinä määrin, että hotellin nykyinen kapasiteetti ei enää vastannut siihen tehokkaasti. Niinpä vuonna 1983 päärakennuksen taakse valmistui laajennusosa, johon tuli kahteen kerrokseen 52 kpl uusia hienoja hotellihuoneita mukaan lukien 1 suite sekä nykyaikaiset kokoustilat rakennuksen pohjakerrokseen. 

Vuonna 1993 lama-ajasta huolimatta Hotelli Kuusamo laajeni vielä yhdellä, 3-kerroksisella siipirakennuksella, johon tuli yhteensä 93 huonetta, joista 8 minisuitea omalla saunalla ja parvekkeella, sekä upea Viktorian suite kullanvärisine kylpyhuoneen hanoineen sekä minikeittiöineen. Rakennuksen pohjakerrokseen valmistui 2 tilaussaunaa, kokoustila sekä juhlava Kuusamosali isompien tilaisuuksien järjestämiseen. Paikalliset ottivat Kuusamosalin heti omakseen perhejuhlien pitopaikaksi. Tila muuntuu kätevästi juhlapaikasta kongressitilaksi myös yritysten ja yhdistysten tarpeisiin. Laajennusosan myötä Kuusamon Hotellissa, myöhemmin Sokos Hotel Kuusamossa oli nyt 187 huonetta ja 12 kokoustilaa.
        
Yli 40-vuotiaalla Sokos Hotel Kuusamolla (nyk. Original Sokos Hotel Kuusamo) on tapahtumarikas ja värikäs historia Kuusamossa. Vuosien varrelta riittää monia mielenkiintoisia ja hauskoja tarinoita ja sattumuksia, joita tavataan aina välillä muistella henkilökunnan kesken ja myös asiakkaiden kanssa. Nykypäivänä, monien vaiheiden ja toisinaan koettelemustenkin jälkeen hotelli tarjoaa edelleen ensiluokkaista palvelua perinteitä kunnioittaen alueen asukkaille sekä koko ajan lisääntyvälle matkailijavirralle. Hotellin rakennukset edustavat kolmen eri vuosikymmenen arkkitehtuuria ja sisustusta kuitenkin nykyaikaisesti varustettuina. Huoneita on yhteensä 146 ja niitä on remontoitu ja remontoidaan pikkuhiljaa sitä mukaa kun tarvetta tulee, kuten myös muita hotellin tiloja uudistetaan tarpeen mukaan. Uima-altaasta luovuttiin syksyllä 2009 ja sen tilalle tuli moneen käyttöön soveltuva kuntoilutila Hotku Dojo.

Vuonna 2006 tehtiin suurin uudistus kun Hotelli Kuusamon ravintola- ja keittiötilat remontoitiin ja nykyaikaistettiin vastaamaan tämän päivän tasoa, ja samalla espanjalaistyylinen Ravintola Torero avattiin. Tämän jälkeen seuraava ravintolauudistus tapahtui 1.6.2013, kun Ravintola Hotku perustettiin. Kuusamolaiset ja lähialueen asukkaat ovat kutsuneet hotellia ja ravintolaa tuttavallisesti "Hotkuksi" ja siitäpä sai uusi ravintola nimensä.  Ravintola Hotkusta löydät perinteistä pohjoisen ruokakulttuuria ja talon historiaa henkivää ruokaa, meheviä pihvejä ja maukasta pastaa. Ollin baarin mahtavan takan äärellä pidetään hauskaa ja rentoudutaan. Hotku klubi on puolestaan edelleen se legendaarinen tanssipaikka, missä monet tarinat ovat saaneet alkunsa. Lisäksi tätä nykyä hotellin tiloissa toimii useita paikallisia yrityksiä täydentäen näin palvelutarjontaa entisestään.

Toivotamme asiakkaamme tervetulleiksi lämminhenkiseen sekä perinteikkääseen Hotkuun Kuusamoon, nyt ja tulevaisuudessa!

 

puhelin
Soita +358 20 1234 693 hinnat 0,0835 €/puhelu + 0,1669 €/min
location
Kirkkotie 23 93600, Kuusamo
location
Kirkkotie 23
93600, Kuusamo
directions
parking