Menu

Nähtävyydet Helsinki

Nähtävyydet Helsinki

                  Nähtävyydet Helsinki

Lisää kiinnostavia kohteita osoitteessa www.visithelsinki.fi

HELSINGIN TUOMIOKIRKKO JA SENAATINTORI

Senaatintorin ympäristö on ainutlaatuinen uusklassinen kokonaisuus. Sitä hallitsee neljä Carl Ludvig Engelin 1822–1852 suunnittelemaa rakennusta: Tuomiokirkko, Valtioneuvoston linna, Yliopiston päärakennus ja Kansalliskirjasto. Tuomiokirkon Kryptassa (Kirkkokatu 8) järjestetään mm. näyttelyjä ja konsertteja. Kesäisin siellä toimii kesäkahvila Café Krypta.

Osoite: Unioninkatu 29

 

KAUPPATORI

Helsingin tunnetuimmalla torilla myydään perinteisten toriherkkujen ja sesongin makujen lisäksi käsitöitä ja matkamuistoja. Lämmitettyyn telttakahvioon voi pistäytyä kahville myös keskellä paukkuvia talvipakkasia.

Osoite: Eteläsatama

 

TORIKORTTELIT

Kauppatorin ja Senaatintorin välissä sijaitsevat Torikorttelit ovat 1700-luvulta, mutta arkkitehti C. L. Engel uudisti ne Senaatintorin kokonaisuuteen sopiviksi. 1900-luvun alkuvuosiin saakka alue oli kaupankäynnin ja seuraelämän keskus. Tänä päivänä Torikorttelit ovat täynnä aktiivista kaupunkikulttuuria lukuisten tapahtumien, muotoilualan liikkeiden, ravintoloiden ja kahviloiden muodossa. Torikortteleissa sijaitsee myös Helsingin kaupunginmuseo.

Osoite: Kauppatorin ja Senaatintorin välinen alue

 

ESPLANADIN PUISTO

Esplanadi on ollut pääkaupungin edustuspuisto niin matkailijoille kuin kaupunkilaisille jo 200 vuotta. Entisaikaan Espalle tultiin näyttäytymään ja kuljeskelemaan. Nykyään myös istuskellaan terasseilla ja nautiskellaan eväskorin antimista. Puiston keskellä on Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin patsas, joka paljastettiin 1885. Espan lavalla järjestetään kesäkonsertteja touko-syyskuussa.

 

USPENSKIN KATEDRAALI

1868 valmistunut Uspenskin katedraali Katajanokalla on Länsi- Euroopan suurin ortodoksinen kirkko. Rakennuksen suunnitteli venäläinen kirkkoarkkitehti Aleksei M. Gornostajev. Katajanokanpuisto kehystää Uspenskin katedraalia tiiviin kaupunginosan sydämessä.

Punatiilisessä kirkossa yhdistyvät idän ja lännen vaikutteet: julkisivu edustaa vanhaa slaavilaista perinnettä ja kirkkosalissa näkyy bysanttilainen tyyli sekä italialaisen taiteen vaikutus.

 

ATENEUMIN TAIDEMUSEO

Ateneumin taidemuseossa on Suomen suurin kokoelma maalauksia ja veistoksia. Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi esillä on museon omien kokoelmien teoksia, ja ripustus ja teemat elävät kaiken aikaa. Kokoelmat esittelevät Suomen taiteen vaiheita 1700-luvun puolivälistä aina 1950-luvun modernismin ilmiöihin asti.

Suomen taiteen teokset koskettavat tämänkin päivän ihmisiä ja kertovat maamme historiasta, ihmisistä, luonnosta ja kulttuurista. Kuvataiteen helmiä edustavat mm. Albert Edelfeltin, Helene Schjerfbeckin, Akseli Galle-Kallelan ja Hugo Simbergin teokset. Lisäksi Ateneumilla on edustava kansainvälisen taiteen kokoelma, johon kuuluu mm. Vincent van GoghinPaul GauguininPaul CézannenFernand Léger'n ja Marc Chagallin teoksia. Ateneum on osa Kansallisgalleriaa.

Osoite: Kaivokatu 2

 

NYKYTAITEEN MUSEO KIASMA

1998 avatussa Kiasmassa järjestetään vuosittain kolme laajempaa vaihtuvaa näyttelyä ja useita pienempimuotoisia projekteja. Ohjelmisto koostuu sekä kotimaisten että ulkomaisten nykytaiteilijoiden näyttelyistä ja teemallisista ryhmänäyttelyistä. Arkkitehtonisestikin kiinnostavan Kiasman tärkeimpiin elementteihin kuuluu valo, jota suodattuu sisätiloihin rakennuksen runsaista lasipinnoista. Kiasman on suunnitellut yhdysvaltalainen arkkitehti Steven Holl.

Osoite: Mannerheiminaukio 2

 

MUSIIKKITALO

Musiikkitalo on ensiluokkainen konserttikeskus sekä kohtaamispaikka, jonka kahvilaan, ravintolaan, myymälään ja Sibelius-Akatemian kirjastoon vierailijat ovat tervetulleita viettämään aikaa. Musiikkitalon pääaulaa koristaa Kirsi Kaulasen veistos Gaia (2011) ja pihaa Reijo Hukkasen veistos Laulupuut (2012). Musiikkitalon päätoimijat ovat Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri ja Sibelius-Akatemia.

Osoite: Mannerheimintie 13 a

 

KAMPIN HILJENTYMISKAPPELI

Suomalaisen puurakentamisen taidonnäyte, Kampin hiljentymiskappeli, on paikka hiljentymiselle kiireen keskellä. Toukokuussa 2012 valmistunut kappeli edustaa innovatiivista puurakentamista ja sen on suunnitellut arkkitehtitoimisto K2S Oy.

Osoite: Simonkatu 7, Narinkkatori

 

LUONNONTIETEELLINEN MUSEO

Museossa voi tutustua Suomen luonto, Maailman luonto, Elämän historia ja Luut kertovat -näyttelyihin. Samalla pääsee sukeltamaan Itämeren pinnan alle, ihmettelemään luustokokoelmaa ja mahtavia dinosauruksia. Uutuutena kiehtova näyttely Vampyyrin varjostamat – lepakoiden salainen maailma.

Osoite: Pohjoinen Rautatiekatu 13

 

EDUSKUNTATALO

Suomen 200-jäseninen eduskunta kokoontuu 1920-luvun klassismia edustavassa rakennuksessa. Yleisö pääsee seuraamaan eduskunnan täysistuntoja tiistaista perjantaihin.

Osoite: Mannerheimintie 30

 

FINLANDIA-TALO

Kansainvälisesti menestyneimmän suomalaisarkkitehdin Alvar Aallon suunnittelema konsertti- ja kokoustalo, johon voi tutustua tunnin pituisella opastetulla kierroksella tai poikkeamalla katsomaan vaihtuvia valokuvanäyttelyjä Galleria & Café Verandaan.

Osoite: Mannerheimintie 13 e

 

SUOMEN KANSALLISMUSEO

Museon perusnäyttelyt esittelevät suomalaisten vaiheita esihistoriasta nykyaikaan. Upean jugendrakennuksen on suunnitellut kuuluisa arkkiteh- tikolmikko Gesellius - Lindgren - Saarinen ja se valmistui 1910. Vaihtuvia näyttelyitä ja koko perheelle toiminnallinen työpaja Vintti.

Osoite: Mannerheimintie 34

 

DESIGNKORTTELI

Muotoilusta kiinnostuneiden kannattaa tutustua Helsingin Designkortteliin. Uniikilla alueella on noin 200 design-, sisustus-, antiikki-, vaate- ja koruliikettä, gallerioita, museoita ja ravintoloita. Designalueen keskus on kaupunginosien risteyskohdassa sijaitseva Dianapuisto, josta alue ulottuu Kaartinkaupunkiin, Kamppiin, Punavuoreen ja Ullanlinnaan asti. Designkortteliverkoston liikkeet tunnistaa kohteen ikkunassa näkyvästä "Design District Helsinki" -tarrasta. Designkorttelialueella sijaitsee Designmuseo (Korkeavuorenkatu 23), jonka näyttelyt kertovat muotoilualan kehityksestä ja nykytilasta Suomessa.

 

DESIGNMUSEO JA ARKKITEHTUURIMUSEO

Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo ovat parhaat paikat tutustua suomalaisen designin ja arkkitehtuurin historiaan sekä nykytilaan. Museot sijaitsevat aivan vierekkäin, joten niissä ehtii vierailla helposti molemmissa.

Designmuseon osoite: Korkeavuorenkatu 23

Arkkitehtuurimuseon osoite: Kasarmikatu 24

 

ARABIA

Arabian alue on moderni muotoilun, tieteen ja taiteen kohtauspaikka sekä merellinen asuinalue, jonne pääsee sujuvasti raitiovaunuilla 6 ja 8.

Alueella sijaitsee Helsingin syntysijojen lisäksi mm. 130-vuotias Arabian tehdas, Arabian museo ja galleria sekä tehtaanmyymälöitä. Alueen taideteokset kertovat historiasta, luonnosta ja ainutlaatuisesta suomalaisesta muotoiluperinteestä.

Taiteilijoiden, suunnittelijoiden ja tekijöiden kädenjälki näkyy mm. rakennuksissa ja energiaa tuovana yhteisöllisyytenä. Arabianrantaan on helppo tutustua alueen yleisesitteen tai Taidekierros -esitteen reittiä seuraamalla.

 

LINNANMÄEN HUVIPUISTO

Linnanmäen huvipuistossa on koettu kesän hauskimmat hetket jo vuodesta 1950. Pohjoismaiden suurimmassa laitevalikoimassa on vaihtoehtoja niin hurjasta kuin tasaisemmastakin kyydistä pitäville. Yli 60-vuotias puinen vuoristorata on edelleen Linnanmäen suosituin laite. Huvipuistopeleissä testataan sekä osaaminen että leikkimieli. Ohjelmallista viihdettä tarjotaan perheen pienimmille Rolle Pellen Tuvalla ja kaikille huvipuistovieraille suurella ohjelmalava Estradilla. Linnanmäelle voi myös tulla vain nauttimaan hyvästä ruoasta ja puiston taianomaisesta tun- nelmasta. Monipuolisen maukkaassa keittiömaailma Kattilassa saman kannen alla hämmentää kuusi huippuravintoloitsijaa.

Osoite: Tivolikuja 1 (pääportti)

 

SEALIFE

Taianomainen matka halki maailman merien, jotka ovat täynnä toinen toistaan ihmeellisempiä merieläimiä, kuten haita, kilpikonnia, rauskuja ja merihevosia!
Osoite: Tivolitie 10

KORKEASAAREN ELÄINTARHA

Korkeasaaren eläintarha kuuluu maailman vanhimpiin eläintarhoihin. Se on perustettu vuonna 1889. Korkeasaaressa on eläimiä tundralta aina trooppisiin sademetsiin. Eläinlajeja on yli 200 ja saarella on lähemmäksi tuhat eri kasvilajia. Eläintarhan sydämenasiana on uhanalaisten lajien suojelu.

Osoite: Mustikkamaanpolku 12

 

SUOMENLINNA

Suomenlinna on Helsingin edustan saarille vuonna 1748 perustettu merilinnoitus, jossa voi aistia idän ja lännen vaikutuksen: linnoitus on saanut nykyisen muotonsa historiallisten vaiheiden kautta osana Ruotsin, Venäjän ja Suomen puolustusjärjestelmää. Linnoitus on liitetty UNESCOn maailmanperintöluetteloon esimerkkinä oman aikansa eurooppalaisesta sotilasarkkitehtuurista. Suomenlinna on Suomen suosituimpia nähtävyyksiä ja 850 asukkaan kaupunginosa. Linnoitus museoineen ja tapahtumineen on mieleenpainuva kokemus kaikenikäisille. Tunnelmalliset ravintolat ja kahvilat tarjoavat herkullisia elämyksiä. Perheen pienimmille seikkailu tunneleissa on jännittävä kokemus.

Osoite: Suomenlinna

 

SEURASAARI

Seurasaari on museosaari, jossa voit kokea sekä luonnonkauneutta että historian havinaa. Saari upeine kävelyreitteineen sijaitsee vain noin 20 minuutin bussimatkan päässä keskustasta. Ulkomuseon rakennukset esittelevät suomalaista maaseudun rakennusperinnettä 1700-luvulta 1900-luvulle. Vuonna 1685 rakennettu Karunan kirkko on yksi Helsingin suosituimmista vihkikirkoista. Ulkomuseossa järjestetään kesäisin erilaisia

tapahtumia ja työnäytöksiä, joissa tuodaan esille perinteisiä töitä ja tapoja. Kansantanssitilaisuuksia järjestetään kesäisin. Juhannuksena saaressa vietetään perinteisiä suomalaisia keskikesän juhlia kokkotulineen. Koko perheen tapahtumia järjestetään lisäksi jouluna, laskiaisena ja pääsiäisenä. Saarella toimii ravintola Seurasaari. Seurasaareen johtavan sillan mantereen puolen vieressä on sisäänkäynti presidentti Urho Kekkosen museo Tamminiemeen. Ennen sillan puoliväliä on polku Pukkisaaren muinaiskylään.

Osoite: Seurasaari

 

TEURASTAMO

Teurastuslaitoksena aikoinaan toimineet punatiiliset rakennukset muodostavat sympaattisen sisäpihan, jota ympäröivät rennot ravintolat ja myymälät. Teurastamolla järjestetään hauskoja ruokaan liittyviä tapahtumia maalaismarkkinoista piknikkeihin, ja kaikkea sitä hauskaa, mitä tämän päivän kaupunkikulttuuri voi parhaimmillaan olla. Kellohalli muodostaa Teurastamon keskeisimmän tilan, josta saa herkullisia aamiaisia, lounaita ja illallisia.

Osoite: Työpajankatu 2

 

KAUPPAHALLIT

Eteläsatamassa sijaitseva Wanha Kauppahalli toimii poikkeuksellisesti peruskorjauksensa ajan helmikuusta 2013 alkaen 110 vuotta vanhassa jugendtyylisessä Hietalahden kauppahallissa.

Osoite: Lönnrotinkatu 34

 

Hakaniemen kauppahallissa on elintarvikemyymälöiden lisäksi reilut parikymmentä erikoismyymälää.

Osoite: Hämeentie

 

HELSINGIN OLYMPIASTADION

Olympiastadion on yksi Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä, jota on kuvattu maailman kauneimmaksi stadioniksi. Vuodesta 1938 lähtien Olympiastadion on ollut suurten tunteiden ja saavutusten näyttämönä. Helsingin Olympiastadionin historian merkittävin tapahtuma on ollut XV Olympiadin kisat vuonna 1952. Stadionin torni kohoaa 72 metriin ja sieltä on upea näkymä yli Helsingin. Areena rakennettiin arkkitehtikilpailun tuloksena. Yrjö Lindegren ja Toivo Jäntti voittivat kilpailun funktionalistisella ehdo-tuksellaan. Stadionin yhteydessä toimivat Stadion Hostel, Urheilu-museo ja Olympia Bistro.

Osoite: Paavo Nurmen tie

 

TEMPPELIAUKION KIRKKO

Kallion sisään louhitun Temppeliaukion kirkon ovat suunnitelleet Timo ja Tuomo Suomalainen ja se valmistui vuonna 1969. Kirkko on tänä päivänä yksi Helsingin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Temppeliaukion kirkossa on runsas ja monipuolinen konserttitarjonta.

Osoite: Lutherinkatu 3

 

SIBELIUS-MONUMENTTI

Yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä – vuonna 1967 paljastettu Sibelius-monumentti – sijaitsee Taka-Töölössä Sibeliuksen puistossa. Taiteilija Eila Hiltunen voitti muistomerkki-kilpailun teoksensa moniulotteisuudella, joka mahdollistaa katsojan kulkemisen teoksen sisällä sekä kaiun ja äänien syntymisen sen onkaloissa.

Osoite: Mechelininkatu 38