Menu
Original Sokos Hotel Alexandra, Jyväskylä
Vastuullisuus on osa Alexandran päivittäistä toimintaa!

Vastuullisen matkailun puolesta

Vastuullisen matkailun puolesta 

 

Visit Finlandin kehittämän Sustainable Travel Finland-merkin käyttöoikeuden saaminen kertoo toiminnan kestävyydestä monella eri tasolla. Merkki myönnetään vain sellaisille matkailualan yrityksille ja kohteille, joiden toiminta on ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävällä pohjalla.

Original Sokos Hotel Alexandra on käynyt läpi kestävän matkailun kehittämispolun kaikki seitsemän askelta: sitoutumisesta ja osaamisen kasvattamisesta kestävän matkailun suunnitelman laatimiseen, vastuullisuusviestinnän kehittämiseen, kestävää matkailua tukevan sertifikaatin saamiseen, ohjelman asettaman kriteeristön täyttämiseen sekä lopulta STF-merkin käyttöoikeuden lunastamiseen.

 

Asiakkaat odottavat tekoja ja avointa viestintää

Hotellipäällikkö Leena Lehosmaa korostaa, että vastuullisuus edellyttää toiminnan jatkuvaa ja pitkäjänteistä kehittämistä, uusinta tietoa hyödyntäen.

 – Meillä on ollut vuodesta 2017 lähtien Green Key -ympäristösertifikaatti todistuksena toiminnan ekologisesta kestävyydestä. Sustainable Travel Finland -merkillä pystymme osoittamaan sekä kotimaisille että kansainvälisille asiakkaillemme, että toimimme kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti kaikilla muillakin vastuullisuuden osa-alueilla.

Vastuullisuuden näkökulmat korostuvat hotellitoiminnassa jatkuvasti, asiakkaiden tullessa yhä tietoisemmiksi matkailun ympäristövaikutuksista ja hiilijalanjäljestä.

– Asiakkaat arvostavat entistä enemmän esimerkiksi kiertotalouteen liittyviä tekoja sekä paikallisten tuotteiden ja palvelujen käyttöä. Meiltä edellytetään myös aktiivista viestintää konkreettisista vastuullisuusteoistamme, Leena Lehosmaa kuvailee.

 

Pieniä ja suuria tekoja, joka päivä

Ympäristöteemaisista vastuullisuusteoista hotellipäällikkö mainitsee esimerkkeinä paikallisen puusepänverstaan valmistamat hotellihuoneiden kalusteet, aulatilojen uudelleenverhoillut sohvaryhmät sekä energiaa säästävän valaistuksen ja vettä säästävät kylpyhuonekalusteet. Alexandra on ollut mukana myös käytettyjen työvaatteiden kierrätyksen pilotoinnissa, jonka tarkoituksena on etsiä toimintamalleja tekstiilien laajemmalle kierrätykselle S-ryhmän eri toimialoilla.

Pieniä ja suurempia ympäristötekoja hotellissa tehdään itse asiassa kymmeniä päivittäin.

– Ravintoloissa hillitsemme hävikkiä ruoan menekin ja valmistusmäärien osuvalla ennakoinnilla. Olemme mukana myös ResQ Club -palvelussa, jonka kautta myymme esimerkiksi aamiaiselta tai lounaalta ylijäänyttä valmista ruokaa edullisesti. Koronarajoitusten sulkiessa keväällä ravintolamme, tarjosimme ResQ:ssa myyntiin myös varastoistamme elintarvikkeita, jotka olisivat menneet sulkuaikana pilalle.

 

Hyvinvointia henkilökunnalle ja kumppaneille

Sustainable Travel Finland -merkin saaminen edellyttää ympäristötekojen lisäksi sosiaalista ja alueellista vastuunkantoa. Original Sokos Hotel Alexandran vastuullisuustekoja tältä osin ovat muun muassa henkilöstön vuosittain tehtävä työhyvinvointitutkimus sekä kattava työterveyshuolto, monipuoliset mielenterveyspalvelut mukaan lukien.

– Hope ry:n kanssa olemme aloittaneet yhteistyön tarjoamalla vähävaraisille perheille hotellielämyksiä yöpymisen ja aamiaisen merkeissä. Alueellista hyvinvointia edistämme myös tekemällä tiivistä yhteistyötä lähituottajien sekä paikallisten oppilaitosten kanssa. Tarjoamme nuorille työelämään tutustumis- ja työssäoppimismahdollisuuksia, opastaen heitä samalla vastuullisen matkailun periaatteisiin. Samoissa merkeissä olemme tehneet yhteistyötä paikallisen alakoulunkin kanssa, Leena selvittää.

 

Lue lisää STF-ohjelmasta: https://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/matkailun-edistaminen/vastuullisuus/sustainable-travel-finland/