23.08.2016

Vaasa urheilukaupunkina

Vaasassa harrastetaan liikuntaa ja urheilua laidasta laitaan niin maalla kuin merelläkin. Seuratoimintaa löytyy monipuolisesti yksilö- ja joukkuelajeissa ja lukuisat liikuntapaikat takaavat tekemistä ympäri vuoden. Erityisesti Vaasa tunnetaan SM-liigan jääkiekkojoukkue Vaasan Sportin kotikaupunkina (lue valmentaja Tomek Valtosen mietteitä alla) unohtamatta Vaasan Palloseuran jalkapallojoukkuetta, joka heinäkuussa sai käyttöönsä uuden upean Elisa Stadionin. Joka kesä tulevaisuuden jalkapallolupaukset valtaavat Vaasan jalkapallokentät Wasa Football Cupin merkeissä, joka kokoaa joukkueita useista eri maista.

Joukkueurheilun lisäksi vaasalaiset ovat aktiivisia liikkujia myös arjessa, mikä näkyy liikuntapaikkojen aktiivisena toimintana. Varaa valita löytyy: urheiluhalleja, kuntoratoja, ulkokenttiä, kuntosaleja sekä paljon erikoisempiin liikuntalajeihin erikoistuneita paikkoja. Monikulttuurinen kaupunki tarjoaa kattavat mahdollisuudet liikunnan iloon kaiken ikäisille taitotasoon katsomatta.

 

Lajeja laidasta laitaan ja maalta merelle

Vaasan kattavasta lajikirjosta kertoo laaja lista eri urheiluseuroista. Jalkapallon, jääkiekon ja salibandyn lisäksi joukkueita löytyy lacrossen, kriketin, uppopallon ja amerikkalaisen jalkapallon parista. Tanssi, voimistelu ja taitoluistelu vaativat notkeutta, kun ammunnassa ja itsepuolustuslajeissa ratkaisevat tarkkuus ja tekniikka. Merellä liikutaan purjehtien tai meloen ja uskaliaimmat lähtevät tutkimaan merenpohjaa laitesukelluksen parissa. Uusimpia tulijoita Vaasassa ovat esimerkiksi Hietasaaressa sijaitseva SUP Station ja Vaskiluotoon elokuussa 2016 avaava vaijeripuisto.

 

Vaasasta maailmalle

Vaasasta on lähtöisin myös moni maailmalla tunnettu urheilija. Jääkiekkokaupungin tunnettuihin nimiin kuuluvat esimerkiksi nuorten MM-kultajoukkueessa vuonna 2016 pelanneet Robin Salo ja Leevi Laakso. Venäjän KHL-mestaruutta jo kaksi kertaa vuosina 2014 ja 2016 juhlinut Oskar Osala lukeutuu myös Vaasan Sportin kasvatteihin.

Vuosituhannen vaihteessa yleisurheilumenestystä kerännyt entinen keihäänheittäjä Mikaela Inberg edustaa Vasa Idrottssällskapia. Inberg keräsi urallaan useita SM-mitaleita ja arvokisamenestystä, joista tunnetuimpia ovat vuoden 1995 MM-pronssi sekä EM-pronssit vuosilta 1998 ja 2002. Vaasasta ovat maailman urheiluhuipulle lähteneet myös potkunyrkkeilyä ja nyrkkeilyä harrastava Jarkko Jussila ja syöksylaskun ja suurpujottelun alppihiihtäjä Andreas Romar.

 

Majoitu Vaasan sydämessä

Vaasa on kompakti kaupunki, jossa palvelut löytyvät läheltä. Keskustan Sokos Hotelleista on helppo siirtyä liikuntapaikoille omalla autolla, polkupyörällä tai jalan. Myös Vaasan paikallisliikenteen busseilla pääsee suoraan liikuntapaikkojen läheisyyteen. Kun on aika palata hotellille, löytyy kaikki keskustan palvelut aivan huoneiden ikkunoiden alta. Omat autot on näppärä viedä suoraan hotellien omille parkkialueille hotellien yhteyteen. Isommalla porukalla liikkuvat pystyvät viemään linja-auton parkkiin vanhalle bussiasemalle keskustan läheisyyteen ilman lisämaksuja.

Original Sokos Hotel Royal Vaasa » on vain kivenheiton päässä matkakeskukselta ja torilta. Kaksi hotellirakennusta tarjoavat majoitusta isommallekin ryhmälle ja runsaalla ja monipuolisella aamiaisella päivä lähtee hyvin käyntiin. Original Sokos Hotel Vaakunasta » ei keskemmälle Vaasaa pääse, sillä hotelli sijaitsee aivan torin laidalla. Alapuolella sijaitseva ostoskeskus tarjoaa palveluja laidasta laitaan ja asiakkaat nauttivat yöunistaan upean saaristoteeman ympäröimänä.

Molempiin hotelleihin sporttiklubilaiset voivat tilata monipuolisia sporttiaterioita. Sporttimenuista ryhmät täyttävät vatsansa vaativampiakin urheilusuorituksia varten ja välipaloista saa hyvin lisäpuhtia päivään. Kokoustilat ovat hyödynnettävissä taktiikkapalavereja varten.

 

Tutustu Vaasan liikuntapaikkoihin täällä »

 

Liiga huumaa ympäri vuoden

Vaasalaiset liigajoukkueet pitävät urheilutunnelmaa yllä läpi vuoden. Vaasan Palloseura VPS on tänä vuonna näyttänyt erityisen lupaavia otteita jalkapallon Veikkausliigassa. Jo vuonna 1924 perustetun seuran joukkueelle valmistui heinäkuussa 2016 oma jalkapallostadion Hietalahteen. Elisa Stadion tarjoaa katsomopaikkoja aina 6000 päiselle yleisölle asti, joten kannustusjoukkoja mahtuu.

Kaudelle 2016 Vaahteraliigaan noussut Wasa Royals tarjoaa koko perheen ottelutapahtumia Kaarlen kentällä. Amerikkalaista jalkapalloa pelaava joukkue voitti Spagettimaljan kaudella 2014 ja jahtaa nyt tällä kaudella Vaahteramaljaa.

Talvikaudella liigatunnelmasta vastaa Hockey-Team Vaasa Sport. Vuonna 2014 SM-liigaan noussut miesten joukkue voitti Mestiksen mestaruudet vuosina 2009, 2011 ja 2012, mutta nyt tavoitteet on asetettu Kanada-maljaa kohti. Vaasa Arenan katsomot täyttyvät liigapeleihin punavalkoisista kannattajista, jotka saivat paljon uutta intoa liigaan nousun myötä.

Liigajoukkueista ei sovi unohtaa Ruutupaitoja, jotka pelaavat Futsal-Liigaa.

 

Liikunnan riemua tapahtumissa

Liikunnallista vetovoimaa kaupunkiin tuovat erilaiset liikuntatapahtumat. Wasa Football Cup tuo Vaasaan tuhansia jalkapallolupauksia joka kesä. Ympäri Suomea ja eri maista osallistuvia joukkueita oli vuonna 2016 yli 250 tarkoittaen lähes 3000 pelaajaa. 30 vuoden aikana turnaus on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista nuorille suunnatuista jalkapalloturnauksista. Vaasan lukuisat nurmi- ja tekonurmikentät tarjoavat turnaukselle oivat puitteet.

Botniapyöräily tarjoaa pohjalaisia maisemia pyörän selästä. Pyöräilytapahtuma järjestettiin tänä vuonna jo kymmenennen kerran. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaiken tasoiset kilpa- ja harrastepyöräilijät. Sarjoja löytyy myös maastopyöräilystä, joten uskaliaimpien ei tarvitse tyytyä maantiehen.

Triathlonisteille Vaasan oma seura tarjoaa vuosittain Sun City Triathlonin, jossa kuntoa testataan merellisissä olosuhteissa. Vaihtoehtoina löytyy pika- ja perusmatka, jossa osallistujat ottavat mittaa toisistaan. Vuosittain järjestettävään triathloniin voi osallistua niin yksin kuin porukallakin. 

 

 

Tomek Valtonen 

Tomek Valtonen on uransa päättänyt jääkiekkohyökkääjä ja nykyinen jääkiekkovalmentaja. Hän valmentaa Vaasan Sportia.
Valtonen edusti valtaosan urastaan Helsingin Jokereita ja voitti joukkueessa Suomen mestaruuden ja kolme SM-hopeaa. Vuoden 1998 NHL:n varaustilaisuudessa Detroit Red Wings varasi Valtosen NHL:ään toisella kierroksella.

Pelaajauransa jälkeen Valtonen ryhtyi valmentajaksi. Ensin hän valmensi kaksi kautta Jokereiden A-nuoria, minkä jälkeen hänestä tuli edustusjoukkueen apuvalmentaja. Kun Jokerit irtisanoi päävalmentaja Tomi Lämsän kesken kautta vuoden 2013 lopussa, ja Valtonen nousi päävalmentajaksi.  Valtonen toimi päävalmentajana loppukauden ajan. Kausi oli Jokereiden toistaiseksi viimeinen Liigassa.

Nykyään Valtosen perhe asuu ja viihtyy erinomaisesti Vaasassa. Viime vuonna play-offseihin Vaasan Sportin luotsannut valmentaja tähtää tänä kautena vieläkin pidemmälle.


Vaasan Sokos Hotellit haastattelivat Tomek Valtosta:

Mikä on joukkueen tämän kauden tavoite?

  • Joukkueen tavoite on parantaa viime kaudesta. Viime kaudella pääsimme play-offeihin ja nyt on tarkoitus on päästä pitemmälle. Sen jälkeen kaikki on mahdollista.

Onko joukkue jo koossa vai tuleeko vielä vahvistuksia?

  • Joukkue on valmis helmikuun 15. päivä. Ammattilaisurheilussa aina voi tapahtua mitä vaan.

Keitä Sportin pelaajia tulisi seurata tarkasti tulevalla kaudella?

  • Kaikkia tietenkin!

Kuka tulee olemaan kauden pahin vastustaja?

  • Jokainen vastustaja on paha.

Millainen on Sportin pelityyli?

  • Sport pelaa nopeaa jääkiekkoa. Taistelu / periksiantamattomuus ovat meille isoja arvoja.

Mihin suuntaan suomalainen SM-liigakiekkoilu on pelillisesti menossa?

  • Peli nopeutuu koko ajan. Väitän että Liiga on euroopan taktisin sekä fyysisin sarja.

Millainen on valmentajan tyypillinen työpäivä?

  • Päivän kulku riippuu onko pelipäivä vai harjoittelupäivä. Lyhykäisyydessään hallille 7.30. Pelaajat tulevat 10.00 ja jäälle menemme n. 11.15. Aamuisin on videoiden katsomista, suunnittelua sekä henk.koht palavereita.

Millainen palveluntarjoaja Vaasan kaupunki on mielestäsi eri lajien harrastajille (ammattilais, normi harrastajan ja juniorin näkökulmasta)

  • Mielestäni Vaasa on super urheilukaupunki. Puitteet/olosuhteet ovat erinomaiset. Välimatkat lyhyet. Täällä on hyvä harrastaa sekä kilpailla tosissaan.

Millainen on Sinun unelma-aamiainen?

  • Kahvi, puolilitraa berokkaa sitruunamehulla höystettynä. Kyytipojaksi mustikka shake.

Mitä terveisiä Sport lähettää Vaakunan ja Royalin asiakkaille?

  • Kaksi hienoa hotellia jossa on loistavat aamupalat erinomaisella asiakaspalvelulla. ENJOY.

Huoneet ja henkilöt


Poista Huone

Huone

Aikuisia

Lapsia (3-15 v)

Lapset 3-15v nukkuvat lisävuoteessa

Lapsia (0-2 v)


1
2
3
4
+ Lisää lapsia (0-2 v)

+ Lisää huone