Menu

Tornin kuuluisat vieraat

Hotelli Tornin boheemin kansainvälisessä tunnelmassa ovat viihtyneet vuosien varrella lukuisat arvovieraat kuninkaallisista elokuvatähtiin, kirjailijoista kuvataiteilijoihin.

 

Josephine Baker

Josephine Baker oli Pariisin revyyteattereissa tähtensä kirkastanut tanssija, näyttelijä ja laulaja. Hän vieraili hotelli Tornissa joulukuussa 1933. Baker oli tullut Helsinkiin ja Turkuun esiintymään ison orkesterin kanssa.  Vipinää riitti, sillä esityksiä pidettiin pelkästään Helsingissä kuusi. Hotelli Tornissa maailmantähti paitsi majoittui, myös tapasi esitysten välissä toimittajia – ja kirjoitti kuulemma joulukorttinsa Tornin tunnelmallisessa miljöössä. 

 

Zeppelin  

Kenties mielenkiintoisin yksityiskohta Ateljee Barin historiassa lienee 1930-luvulla avattu kulkuyhteys Tornin katolle. Sinne rakennettiin myös kiinnityspaikka Helsingissä tuolloin vierailleelle saksalaiselle Graf Zeppelin -ilmalaivalle. Ajatus oli, että ilmalaiva voisi laskeutua katolle ja laivan matkustajat siirtyä sieltä tikapuita pitkin baariin cocktaileille. Ilmalaiva jäi laskeutumatta mutta kulkuaukko katolle on olemassa vieläkin. Voit nähdä sen Ateljee Barin katossa, baaritiskin vierellä.

 

Mika Waltari

Kirjailija Mika Waltari nähtiin usein Tornin ravintoloissa syvällisten keskustelujen äärellä. Hän oli hyvin rauhallinen istuskelija, toisin kuin esimerkiksi Nobel-kirjailija F.E. Sillanpää, jonka sanottiin olleen hyvinkin äänekäs ja siirretyn sen vuoksi tuon tuosta hienovaraisesti kabinettien puolelle. Torni oli älykköjen suosiossa – heidän keskustelujaan on koottu Tornin pidot -kirjaksi asti. 

 

Roger Moore

Tornin seinien suojissa ovat viihtyneet lukuisat merkkihenkilöt Jean Sibeliuksesta Freddie Mercuryyn ja maailmankuuluista näyttelijöistä Euroopan kuninkaallisiin. Yhden vieraan toive on jäänyt erityisesti Tornin henkilökunnan mieleen: näyttelijä Roger Moore halusi aamiaisekseen vain kaurapuuroa ja hunajaa. Sitä, joiko hän Tornin baarissa Dry Martinin agenttihahmonsa tapaan, ei tarina ainakaan julkisesti kerro. 

 

Lee Harvey Oswald

Presidentti John F. Kennedyn ampujana pidetty Lee Harvey Oswald piipahti Helsingissä vuonna 1959. Miehellä oli aikeena loikata Neuvostoliittoon. Matkallaan hän pysähtyi Helsingissä yöpyen hotelli Tornissa. Täältä Oswaldin matka jatkui Moskovaan, mutta loikkaus ja Oswaldin ihannoima neuvostoelämä jäivät lopulta lyhyiksi, kun maan kansalaisuutta ei miehelle myönnetty. Jo vuonna 1962 hän palasi takaisin Yhdysvaltoihin tuoreen perheensä kanssa. 

 

Valvontakomissio

Sodan jälkeen Helsingin keskusta oli miehitetty. Liittoutuneiden valvontakomission neuvostoliittolaisvaltuuskunta piti majaansa Hotelli Tornissa vuosina 1944-47. Venäläiset toivat mukanaan myös oman henkilökuntansa kokkeineen. Näköalakabinetissa oli biljardisali, huhujen mukaan taloon pystytettiin elokuvateatterikin.  Elämä Tornissa oli aika levotonta, poliisi päivysti hotellin ulkopuolella aamusta iltaan. Vuonna 1948 Torni palautettiin Valvontakomissiolta vastaperustetulle Liikemieshotellit Oy:lle. Alkoi Tornin uusi, upea aikakausi.