Menu
Jorma Dahlström Veturi 1022 Solo Sokos Hotel Torni Tampere
Hotelliin saapujat vastaanottaa teos Veturi 1022

Torni Tampereessa ainutlaatuisia taontateoksia

Seppämestari Jorma Dahlströmin näyttäviä teoksia on Solo Sokos Hotel Torni Tampereessa kuusi. Hotellin sisääntuloaulassa sijaitsee Veturi-teos, vastaanoton takana sisäpihalla Feeniks-veistos, hissiaulassa Aikarauta-seinäkello, Paja Bar -ravintolassa veturinpiippuvalaisin ja Rokkipihdit-teos sekä Grill it! -ravintolassa Tampereen siluetti -teos. Dahlström sai Vuoden 2016 taideseppä -kiertopalkinnon teosten ansiosta.

– On todella hienoa, että sain olla mukana tekemässä Tampereelle uutta maamerkkiä ja kertomassa sen tarinaa. Vanhojen veturitallien yhdistäminen osaksi modernia hotellitornia tarjosi loistavan tilaisuuden tuoda seppämestarin työtä tähän päivään. Pääsin toteuttamaan harvinaisen laajan taottujen teosten kokonaisuuden, joka on Suomessa ainutlaatuinen, sanoo, seppämestari Jorma Dahlström.

Solo Sokos Hotel Torni Tampereen teokset ovat uniikkeja kappaleita, ja ne on taottu kertomaan Tampereen tarinaa. Hotelli juhlistaa Tampereen kykyä uudistua ja kukoistaa ajasta aikaan, ja uudistumista symboloiva Feeniks-lintu on Dahlströmin käsissä muovautunut nelimetriseksi veistokseksi. Tampereen siluetti -teos kuvastaa Tampereen Tornihotellin uudistamaa kaupungin maisemaa. Veturi-teos mukailee Tampereella valmistettuja Ukko-Pekka-höyryvetureja, jotka edustivat aikansa huippuosaamista. Rokkipihdit-teos on moderni versio aikoinaan veturitalleissa käytössä olleista pajapihdeistä, ja veturinpiippuvalaisin on saanut inspiraationsa vanhasta veturinpiipusta. Aikarauta tuo esille sanomaa, että Tornihotelli elää aina ajassaan. Dahlström ja muita paikallisia eri alojen osaajia on ollut mukana luomassa elämyksiä, jotka ovat koettavissa kaikkialla hotellissa. Hotelli on kunnianosoitus Tampereelle ja tamperelaisuudelle.

Dahlström (s. 1982) on työskennellyt sepän ammatissa vuodesta 2004 lähtien, ja hänellä on ollut oma yritys Takomala vuodesta 2010 alkaen. Dahlströmillä on seppämestarin erikoisammattitutkinto vuodelta 2013 ja seppäkisällin ammattitutkinto vuodelta 2012. Hän valmistui metalliartesaaniksi vuonna 2001 Pirkanmaan Taitokeskuksesta.

Jorma Dahlströmin teokset Solo Sokos Hotel Torni Tampereessa:

Veturi 1022, seinäreliefi, valmistunut v. 2014
Veturi 1022 -teos kunnioittaa veturitallien ja Tampereen teollista historiaa. Ukko-Pekka-höyryvetureja valmistettiin Tampereella Tampellan ja Lokomon konepajoissa. Vuonna 1957 valmistetun viimeisen Ukko-Pekka-veturin numero oli 1021, joten siksi taottu höyryveturi on saanut sarjassa numeron 1022. Teos on taottu käsityönä Tampereella Takomalan pajassa vanhan Tampellan alueella ja on tiedettävästi viimeisin Tampereella taottu höyryveturi. Teokseen on yhdistetty valo- ja äänimaisema tuomaan tunnelmaa menneisyyden ratapihoilta.

Feeniks-lintu, veistos, valmistunut v. 2014
Feeniks nousee ylväänä Tornihotellin rinnalla. Vanhat veturitallit antavat hotellille loistavan kasvualustan, ja ahjon tulesta noussut Feeniks kuvastaa hienosti myös veturitallien uutta loistoa ajassaan. Veistoksen kaareilevat muodot antavat kontrastia hotellin särmikkyydelle ja kuvaavat jatkuvaa muutosta.

Tampereen siluetti, seinäreliefi, valmistunut v. 2015
Tampereen siluetti -teos on vapaa näkemys kaupungin uudistuneesta siluetista, jota Tampereen Tornihotelli rikastuttaa. Teoksen reunoille on kuvattu keskeiset Pyhäjärvi sekä Näsijärvi, joiden keskellä virtaa Tammerkoski. Siluetissa on monta Tampereelle ominaista savupiippua ja useita tunnistettavia rakennuksia, kuten Näsinneula, Haulitorni, Tornihotelli ja Tuomiokirkko.

Rokkipihdit, seinäreliefi, valmistunut v. 2014
Pajapihdit olivat aikoinaan veturitalleilla kovassa käytössä monenlaisissa korjaus- ja kunnostustöissä. Pajapihdit ovat jälleen veturitallien seinällä, mutta nyt ne ovat heränneet henkiin ja omaksuneet rokkikukkojen elkeet.

Chimney, kattovalaisin, valmistunut v. 2014
Valaisin on taottu vanhalla menetelmällä, mutta modernilla otteella. Vanhasta veturinpiipusta inspiraationsa saanut valaisin roikkuu veturitallin katosta kuin veturinpiipun runko, joka on korjattavana. Valon lähteet ovat kuin höyryveturin keulasta.

Aikarauta, seinäkello, valmistunut v. 2015
Uniikki kello tyylittelee vapaasti veturin pyörän aihetta, jopa vähän kaleidoskooppimaisesti. Käsin taottua terästä ja harjattua messinkiä yhdistelevä Aikarauta sopii upeasti raakaan betoniseinään.

Valokuvia osoitteessa:
http://tamtor.kuvat.fi/kuvat/Taide/

Lisätietoja taiteilijasta:
www.takomala.fi ja www.facebook.com/takomala

Lisätietoja medialle:
Mikko Kankaanpää, hotellinjohtaja, Sokotel Oy, p. 050 638 16, mikko.kankaanpaa@sok.fi
Jorma Dahlström, seppämestari, p. 040 564 9702, dahlstrom@takomala.fi