Solo Sokos Hotel Helsinki - pala Helsingin historiaa jo 90 vuotta
1800-luvulla nykyisen hotellin paikalla lainehti vielä sameavetinen Kluuvinlahti. Tarkistamaton tarina kertookin, että Hotelli Helsingin paikalla oli laituri, josta käsin harjoitettiin anniskelua kansalle. Kaupunki lahjoitti ympäristöstä kansalaisille tonttimaata ilmaiseksi, mutta veloitti Hallituskadun ja Kluuvikadun kulmatontista 4 penniä neliömetriltä.
Vuonna 1930 Helsingin Suomalaisen Säästöpankin uusi liikepalatsi nousi Hallitus- ja Kluuvikadun kulmaukseen. Pankkitoiminnan lisäksi kiinteistössä ryhdyttiin elokuussa 1930 harjoittamaan hotelli- ja ravintolatoimintaa. Liiketalo, kuten myös hotellin sisustus ja huonekalut olivat arkkitehti P.E. Blomstedtin käsialaa. Avatessaan ovensa yleisölle hotelli sai lehdistössä laajaa huomiota osakseen, sillä "halleineen, laajoine ravintolaosastoineen ja matkustajahuoneineen hotelli Helsinki oli kahdeksankerroksinen laitos", joten se oli tässä suhteessa ensimmäinen laatuaan maassamme. Helsingin suomalainen suurhotelli oli todellisuutta. Vaikeista taloudellisen ahdingon ajoista ja kieltolakivuosista huolimatta hotelli Helsinki sai kuitenkin nopeasti vankan kannattajajoukon, erityisesti liikemiesten, taiteilijoiden ja urheilijoiden piiristä. Silloisessa juhlakerroksessa pidettiin 1930-luvulta asti arvokkaita kokouksia ja vietettiin erilaisia juhlatilaisuuksia hyvän ruoan parissa.
Paavo Nurmi ja Gunnar Bärlund olivat mieluisia vieraita hotellissa, jossa syyskuussa 1932 juhlittiin musiikin soidessa ja ihmisten hurratessa Los Angelesin olympialaisista palaavaa urheilujoukkuetta. Ovatpa myös Urho Kekkosen ja Benito Mussolinin nimikirjoitukset luettavissa hotellin vanhan vieraskirjan sivuilta.
1940-luku toi mukanaan elintarvikkeiden säännöstelyvuodet, joiden aikana kuitenkin pyrittiin normaalia ravintolatoimintaa harjoittamaan niiden rajojen puitteissa kuin se oli mahdollista. Ravintolan ruokalistat oli hinnoiteltu elintarvikekorttien mukaan ja saattoipa hyvällä onnella keittiöstä löytyä jopa sokerileivonnaisia.
1970-luku toi mukanaan legendaarisen Helsinki Clubin, joka oli avaamisestaan lähtien yksi kaupungin suosituimmista discoista ja näyttäytymispaikoista. Clubilla vietettiin traditionaalisia kaunotartanssiaisia, joissa esiteltiin uusi Miss Suomi sekä Miss Skandinavia perintöprinsessoineen. Monesti silloinen hotellinjohtaja vei ensimmäiseen valssiin uunituoreen missin. 1971 Hotelli Helsinki siirtyi kohti uutta aikakautta liittymällä osaksi S-ryhmää.
Toimittuaan puoli vuosisataa Hotelli Helsinki kaipasi uudistusta. Hotelli uudistettiin kokonaan vuonna 1983 yksitoista kuukautta kestäneessä remontissa. Sisustuksen suunnittelut Esa Vapaavuoren sisustusarkkitehtitoimisto ja arkkitehti Kaj Johansson päätyivät sisustamaan hotellin huoneet 30-luvun puufunkkistyyliin.
1990-luvun puolivälissä hotelli sai huomattavasti lisätilaa, kun Helsingin Suomalainen Säästöpankki lopetti toimintansa pankkikriisin myötä. Hotellin huonemäärä kasvoi nykyiseen reiluun kahteen sataan. Hotellin vastaanotto siirtyi Hallituskadulta Kluuvikadun puolelle, ravintola Fransmanni rakennettiin entiseen pankkisaliin ja rakennuksen kulmaan avattiin Amarillo, joka sitten vuonna 2000 muutettiin Memphis-ravintolaksi. Viimeisin huoneuudistus tehtiin vuonna 2006 – 2007, jolloin sisustuksen ilmeestä vastasi sisustussuunnittelija Maarit Gummerus.
Ihanteellinen sijainti kaupungin keskustassa, siitä huolimatta hiljaiset huoneet sekä ystävällinen palvelu ovat aina olleet Hotelli Helsingin myyntivaltteja. Uusin luku Hotelli Helsingin tarinassa alkaa keväällä 2022.