29.03.2017

Pohjoiskansojen erikoisruoat Pietarin Repin-ravintolassa!

Tänä keväänä ravintola Repinissä on tarjolla uusi ruokalista. Isoin innoittaja siihen on ollut pohjoinen keittiö, jonka erityispiirteitä ovat raikkaus, puhtaat maut ja perinteiset Pohjolan reseptit.

Metsäsienten ja neulasten tuoksut, Laatokan valkoiset kalat sekä Vienanmeren kissakalat, perinteiset kermapiirakat, lakkojen ja karpaloiden maut… Uuden päivitetyn menun perustana ovat perinteiset karjalaisten, permiläisten, suomalaisten ja erityisesti lappilaisten rakastamat reseptit. Tulevaisuudessa tähän gastronomiseen maantieteelliseen alueeseen lisätään ruokia muilta ugrilaisen kulttuurin kansoilta, kuten vepsiltä ja manseilta.

Kokki Maxim Iudin on esitellyt pohjoisen keittiön taidetta kaikessa monipuolisuudessaan ja toisaalta niukkuudessaan, mutta silti niin täydellisinä yhdistelminä. Ehdottomasti maistettavia helmiä ovat lempeästi haudutettu jäniksen filee tattaripannukakuilla, maitokastikkeella ja karamellisoidulla omenalla tai karhuleikettä itsetehdyllä ruismakaronilla sekä lakka-herukkakastikkeella. Täynnä kalaa olevat kirkkaat ja hiljaiset järvet sekä Pohjolan joet maistuvat hieman suolaisessa kissakala-annoksessa puolukoilla ja lakkasäilykkeellä sekä Laatokan siiassa paistettujen perunoiden ja kuusenkerkkäsiirapin kera.

Jälkiruuat ovat myös perinteisiä Pohjolan makuja: Suomalais-ugrilaisia keitinpiiraita sekä ruisleipää marjoilla ja pehmeimmällä marengilla tarjoiltuna lämpimän maitolasillisen kanssa. Nämä herkut kunnioittavat lämpimiä muistoja kokin lapsuudesta. Hän onkin saanut reseptinsä perintönä isoäidiltään.

Uuden menun luoneen Maxim Iudinin mielestä pohjoinen keittiö on jäänyt aivan liian vähäiselle huomiolle:

Pohjolan annokset ovat yksinkertaisia ja lyhytsanaisia. Kuitenkin tämä yksinkertaisuus on harhaanjohtavaa, sillä se paljastaa kaikkien makujen täyteläisyyden sekä makuyhdistelmien toimivuuden heti ensinäkemällä. Eurooppa on muutenkin lainannut monia asioita pohjoisesta keittiöstä, mutta lisännyt niihin lukemattomia kastikevariaatioita ja mausteita. Meillä ei ole tyypillisesti kastikkeita, sillä ne on korvattu marjoilla ja hilloilla. Pohjoisessa keittiössä ei ole myöskään miltei ollenkaan mausteita, perustana on ruuan oma maku, oikea keittotapa ja tarjoilu tuoreena ja maukkaana. Ugrilaista keittotapaa sen kodin sydämessä – Minulle on tärkeää välittää tämä kotoisa ja lakoninen tunne ilman väkipakottamista.

 

Yhteystiedot:

Pohjoisen keittiön ravintola "Repin"

Pietari, 8-linja V.О., 11-13

+7 812 335 2290

repin.vas@shotels.ru

Avoinna: maanantai – sunnuntai klo 12:00 - 23:00