Ravintola Kiisa Break Sokos Hotel Levi
16.10.2013

Kiisan tarina

Tervetuloa nauttimaan makuelämyksistä ja hyvästä palvelusta! Tutustu aukioloaikoihin ja ruokalistaan www.raflaamo.fi

Kiisan Tarina kertoo Arinasta, lapinemännästä, joka tarjosi evästä ja yösijaa niin tutuille kuin tuntemattomillekin kulkijoille. Arina oli tunnettu Oulun alapuolelta ylös pohjoisen tunturien lakeuksille saakka. Tyttönen oli levoton sielultaan ja hän kiersi ympäri lapin kairoja kunnes asettui pitämään majataloa Sirkan kylään. Kukaan ei oikein tiennyt mistä Arina oli kotoisin, mutta huhuttiin, että äitinsä polveutui venäjän puolelta tulevasta unennäkijäkansasta ja isänsä oli maankuulu shamaani, etiäisten kokija. Olivat huhut sitten totta tai ei, Arinasta huokui samaan aikaan jotain tuttua ja turvallista mutta myös ennen kokematonta mystisyyttä, joka tuntui kiehtovan ja vetävän ihmisiä puoleensa.

Arinan vieraanvaraisuus ja ystävällisyys ihastuttivat kulkijoita ja eipä aikaakaan, kun innokkaat ihailijat suuntasivat matkansa majataloon kosinta mielessään. Kemin poika Simo yritti hurmata Arinan taidokkaalla poronluu rannekorulla ja talollinen Seppo luostotunturilta antoi ametisti kaulakorun. Oman kylän poika Pertti ilahdutti takomallaan kultasormuksella. Oulun seudulta saapui kauppias Veli-Matti mukanaan ehta timantti. Saapuipa Muonion periltäkin sulhoehdokas, joka suoraan tapaansa tokaisi " mie oon tyär aatellu, että sie se alat mulle vaimoksi" ja ojensi hopeisen rintarossin.

Lapinemäntä ei kuitenkaan huolinut ketään sulhokseen ja talletti saamansa aarteet  korulippaaseensa, Kiisaan. Yksinäisinä iltoina takkatulen loisteessa Arina ihasteli kalleuksiaan ja mietti oliko hän tehnyt oikean valinnan kosinnoista kieltäytyessään.Toisinaan hän nukahti korut yllään, jolloin esi-isien henget saapuivat lohduttamaan hänen unimaailmaa. Unet täyttyivät ennen kokemattomista tuoksuista ja mauista.

Herätessään hän tunsi, että vieraita oli tulossa ja heillä olisi varmasti kova nälkä taivallettuaan läpi tuulen ja tuiskun. Yöllisistä unista pulppusi toinen toistaan yllättävämpiä ja maukkaampia herkkuja ja kun vieraat saapuivat, notkuivat pirtin pöydät näistä luomuksista. Lapinemäntä oli levollinen ja tyytyväinen; hän aikoi vastedeskin nukkua korut yllään ja tarjota vierailleen  maittavia aterioita. Elämyksiä, hyvää oloa ja huolenpitoa; tämän kaiken Arina, lapinemäntä tahtoo tarjota täydestä sydämestään.

Haluamme päästää teidätkin nauttimaan ja kokemaan lapinemännän korulippaan salaisista aarteista. Kiisan makuelämykset; koette kuinka suven yötön yö, syksyinen ruskan hehku, talven ja lumikiteitten valkea puhtaus, kevätpurojen raikkaus soittavat kiehtovaa lapin mystiikkaa täynnä olevaa makujen sinfoniaa.