Karhutarinoita Bomballa 10.1.2021 saakka

KARHUTARINOITA

Kirsti Timosen karhukuvia ja tarinoita Break Sokos Hotel Bomban hotellin aulatiloissa 1.10.2020 –10.1.2021

 

Kirsti Timonen (s. 1954) on innokas luonnossa liikkuja ja intohimoinen luonnosta nauttija. Villieläinten tarkkailua hän on harrastanut jo yli 20 vuotta, ja hän on yksi harvoista Suomen naispuolisista petokuvaajista.

Timosen pääasiallisena kuvauskohteena ovat karhut keskittyen vuosien mittaan muotokuviin lempikarhuista. Kojussa valvottujen iltojen ja öiden aikana on mielikuvitus päässyt valloilleen. Alitajunta on kehrännyt tapahtumista tarinakudoksia ja hahmotellut karhuille luonnetta ilmentäviä nimiä. Muotokuvien muokkaus mustavalkoisiksi tehosti kuvan ja tarinan yhteyttä. Näistä öisistä kudelmista ja lempikarhujen kuvista on koottu Timosen näyttely Karhutarinoita. Näyttelyn kuvat on otettu vuosina 2006–2015 Nurmeksen ja Kuhmon rajamailla. 

Vaikka kamera on ollut jo kauan mukana tarkkailussa, unohtuu Timonen edelleen seuraamaan karhuja ja muuta luontoa ennemmin kojun ikkunan kuin linssin läpi. Monet tekijät vaikuttavat petojen käyttäytymiseen ja ympäristössä tapahtuu yhtä aikaa asioita, jotka ovat vain silmin havaittavissa. Luontokuvaajan on hyvä oppia ennakoimaan kuvaustilanteita, mutta silti luonto onnistuu yllättämään, aina.

Valkealassa syntynyt ja Lapin kautta Nurmekseen muuttanut Kirsti Timonen ihastui heti itäisten saloseutujen korpimaisemiin. Hakkuilta säästyneet ikimetsän palaset ovat viikoittaisten luontoretkien kohteina – poluttomat metsätaipaleet, jäkäläkivisaarekkeiden kirjomat suot ja salolammet ovat osa kuvaajan sielunmaisemaa. Puhumattakaan, jos taipaleelle osuu tuore susilauman jälki tai karhun polku – on upeaa tietää olevansa vain eräs erämaan kulkijoista.

 

Lisätietoja:               

 

Kirsti Timonen                                                     

luontokuvaaja                                                      

puh. 045 126 2654                                               

sposti: petokuvaaja@gmail.com