Green Key -lähettiläs Emmin talvivinkit Kuopiossa

Talviurheilun ystävän on helppo suunnistaa meiltä Puikkarista Kuopion talvitouhujen pariin matkustajasatamaan vain pulkkamäen päähän. Satamasta pääset helposti niin hiihtämään kuin luistelemaankin Kallaveden jäälle.

Kuopion luonnonjään Finland Ice Marathon- radalla on luistelureittejä aina muutamasta kilometristä yli kymmenen kilometrin matkaan. Pukukopeilla ja valoilla varustettuja jääkiekko/luistelukaukaloita löytyy lumipallonheiton päästä Puikkarilta, esimerkiksi Hapelähteen puistosta sekä Kuopionlahdelta.

Kuopiosta löydät kilometreittäin hyväkuntoisia ja valaistuja hiihtolatuja. Kallaveden jääreittien lisäksi hiihtäjän kannattaa suunnata talven taivaallisiin maisemiin Puijolle, missä nautit lukuisista eri mittaisista ja maastoltaan vaihtelevista latureiteistä luonnonkauniissa ympäristössä. Puijon stadionille on myös olympiavoittaja Iivo Niskasen mukaan nimetty Iivon lenkki 2,5km sekä ensilumenlatu, joka avataan joka vuosi ennen varsinaista hiihtokautta. Puijolla vierailevan kannattaa ehdottomasti myös pistäytyä savolaistorppa Konttilassa, joka on kotieläintila/ ulkoilu- ja latukahvila vain kilometrin päässä Puijon tornilta. Konttilassa on mahdollista kokeilla talvisin myös lumikenkäilyä.

Jos perinteiset talvilajit hiihto ja luistelu eivät innosta, on Puijolla mahdollista harrastaa myös esimerkiksi maastopyöräilyä. Uusi kahdeksan kilometrin pituinen maastopyöräilyreitti avattiin syksyllä 2018, ja on myös talviaikaan soveltuvin osin käytössä.

Laskettelun ja lumilautailun ystävien kannattaa suunnistaa Tahkolle. Tahkolla on Savon upeimmat rinteet vain 40 minuutin automatkan päästä Kuopion torilta. Tahko on yksi Suomen tunnetuimmista matkailukeskuksista, jonka talvikauden täyttävät iloiset talven tekemiset, kuten laskettelu, hiihtäminen, moottorikelkkailu ja jääkarting.

Kasurilan hiihtokeskukseen Siilinjärvelle on noin 20 kilometrin matka Kuopiosta. Kasurila on erityisesti lapsiperheiden ja nuorten suosiossa, ja sieltä löytyykin myös pulkkamäki perheen pienimpien, ja miksei hieman isompienkin, iloksi. Kasurilaan pääset kätevästi ja ympäristöystävällisesti kulkemaan myös paikallisliikenteen busseilla.