26.07.2019

Alexandra - täynnä elämää - ralli se on minun rattoni

Neste Ralli on Jyväskylän seudun ylivoimaisesti merkittävin tapahtuma, joka laittaa kaupungin iloisesti sekaisin, täyttää kadut, hotellit ja ravintolat. Rallit tuovat Keski-Suomeen valtavat määrät ihmisiä sekä aidosti kansainvälisen tuulahduksen vuosittain heinä-elokuun vaihteessa, tänä vuonna 1.-4.8. Rallikansaa Jyväskylässä kiehtovat kävijäkyselyn perusteella ainutlaatuinen tunnelma sekä tapahtuman laadukkaat järjestelyt ja vahvat perinteet.

 

Tunnelma katossa

Ralliperinteitä riittää Original Sokos Hotel Alexandrassakin, jossa kilpailuorganisaation ja rallitallien väkeä sekä katsojia on majoitettu ja kestitetty vuosikymmenien ajan.  Ralliviikolla vieraita alkaa virrata sisään päivä päivältä enemmän, ja ensimmäisestä kisapäivästä alkaen talo on täynnä koko viikonlopun ajan.

– Rallit on mahtava tapahtuma, kesän huipennus. Kiirettä ja touhua riittää, ja tunnelma on katossa. Rallivieraat ovat aivan ihania asiakkaita, puheliaita, hyväntuulisia ja maailmaa nähneitä. Työkieli vaihtuu suomesta englanniksi, ruotsiksi ja välillä saksaksikin, kokous- ja hotelliemäntä Anne Lamberg kuvailee 30 vuoden kokemuksella.

 

Rallikuski muisti hääkuvalla

Suurin osa vieraista majoittuu hotelliin useammaksi yöksi. Koska päivien ensimmäisille erikoiskokeille startataan heti aamusta, aamiaistarjoilu alkaa tavallista varhaisemmin.

– Rallien aikaan meillä on tänä vuonna puoli kuudelta aamiainen valmiina. Joskus päivän startti on ollut aikaisemminkin, reittiaikataulusta riippuen.

Anne kertoo monista rallifaneista, mekaanikoista, karttureista ja kuskeista tulleen vuosien varrella henkilökunnan hyviä tuttuja, joiden kanssa vaihdetaan kerran vuodessa kuulumiset puolin ja toisin.

– Muuan kärkipään norjalainen kuski lähetti meille hääkuvansakin mentyään naimisiin.

Eräs rallia joka vuosi katsomaan tuleva kaveriporukka haluaa ehdottomasti majoittua huoneiden sijasta tietyssä kokoustilassa yhdessäoloajan maksimoimiseksi.

– Heille laitetaan patjat lattioille ja viedään kokoustilaan kaikki samat tarvikkeet kuin huoneisiinkin. Porukka on todella tyytyväinen tähän järjestelyyn, eikä halua sitä muuttaa.

 

Rentoa ja hyväntuulista porukkaa

Pitkä kokemus rallifiiliksistä on myös hotellin ravintoloiden tarjoilijoilla ja kokeilla.

– Rallit on niin mahtava juttu kuin olla voi. Ralliväki on rentoa porukkaa, eikä hermostu, vaikka väkeä on paljon ja annoksia joutuu hetken aikaa odottelemaan. Meille on perinteisesti tultu syömään illalla erikoiskokeiden päätyttyä pitkän kaavan mukaan, Anu Kohonen ja Jaana Karttunen Frans & Sandrasta kuvailevat.

– Vuoden paras tapahtuma, johon kesä aina huipentuu. Ralliväki on aina hyvällä tuulella, olipa säätila mikä tahansa, kommentoivat myös Jalo kitchen & loungesta Jarkko Helkala ja Eve Raatikainen.

Jalokin täyttyy viimeistä istumapaikkaa myöten jokaisen ajopäivän iltana. Esimerkiksi torstaina rallin starttaavan Harjun yleisöerikoiskokeen päätyttyä Jalo on takuuvarmasti tänäkin vuonna tupaten täynnä.

– Kiireisille syöjille suosittelemme burgeria, joka tulee nopeasti. Jos on enemmän aikaa, hyvä valinta on päivän liha-annos, jota varten on possua kypsytelty lihakaapissa jo kolmisen viikkoa, Eve kuvailee.

 

Vaimoille oma kerros

Vuosien saatossa kertyneitä rallitarinoita henkilökunnalla on muistissa runsain mitoin. Työntekijät pysyvät kuitenkin lojaaleina asiakkailleen, eivätkä avaa tarinoita sen enempää. Sen verran sentään irtoaa, että kerran takavuosina arabisheikki varasi itselleen ja vaimoilleen hotellista kokonaisen kerroksen. Niin ikään henkilökunta on päässyt todistamaan, kun Amor on ampunut nuoliaan hotellin katon alla kohdanneisiin.

– On todella hienoa tavata samoja ihmisiä eri puolilta maailmaa vuosi toisensa perään. Kasvoihin tulee ryppyjä ja silmälasit vahventuvat itse kullakin, mutta tunnelma pysyy aina yhtä mukavana, Anu hymyilee.

 

#täynnäelämää

Täynnä elämää -juttusarjassa kerromme sanoin ja kuvin Original Sokos Hotel Alexandran elämästä erilaisista näkökulmista. Vangitsemme hetkiä, kerromme tarinoita ja kurkistamme taustoihin ja tapahtumiin, joita sinä et hotelliasiakkaana välttämättä näe, koe tai huomaa. Alexandra on täynnä elämää, 24 tuntia vuorokaudessa.